CCA constată o îmbunătățire în prezentarea copiilor în știri și reportaje

  • 19 Decembrie 2014 15:37
CCA constată o îmbunătățire în prezentarea copiilor în știri și reportaje

O monitorizare a Consiliului Coordonator al Audiovizualului a 5 posturi de televiziune arată că reportajele realizate despre copii deseori încalcă dreptul acestora la viață privată, iar unii sunt prezentați în context umilitor.

În acest fel, este încălcată legislația, dar și Codul Deontologic al Jurnalistului, care prevede mai multe rigori la prezentarea copiilor în mass-media. 

Raportul CCA constată, totuși, o îmbunătățire în prezentarea copiilor în știri și reportaje TV, în comparație cu o monitorizare anterioară. Astfel, se constată că în majoritatea materialelor este protejată identitatea copiilor, iar aceștia nu apar doar în context dramatic, precum accidentele rutiere sau violența domestică, dar și în tot mai multe reportaje pozitive. Totuși, se înregistrează și unele cazuri de abateri de la Codul Deontologic, a subliniat membrul CCA, Mariana Onceanu-Hadârcă.

”Există cazuri în care copiii în calitate de victimă – identitatea acestora este protejată, fața este procesată electronic, nu se dă numele copilului, în schimb, este numită localitatea și, culmea, este prezentat numele rudelor foarte apropiate: mătușă, cumnată, bunic, care vorbesc în fața camerei. Sunt date toate indiciile pentru ca acel copil să fie recunoscut”, a declarat Mariana Onceanu-Hadârcă

Experții consideră ca multe greșeli au fost făcute neintenționat și au elaborat câteva recomandări. Este necesară respectarea interesului copilului care trebuie să prevaleze față de alte obiective, cum ar fi audiența, a subliniat directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

”Este o categorie specială, drepturile căreia trebuie să fie luate în considerare de fiecare dată. Chiar și atunci când există acordul maturilor, noi, jurnaliștii, avem obligația să veghem asupra interesului superior al copilului. Este recomandat să evităm intervievarea copiilor victime, pentru a nu le prelungi suferința”, a declarat Petru Macovei

De asemenea, este recomandată evitarea referințelor discriminatorii la etnia, religia sau genul copiilor și pronunțarea unor verdicte sau calificări, în cazul copiilor aflați în conflict cu legea, până la o decizie definitivă a instanțelor. Totodată, informațiile și imaginile șocante trebuie însoțite de avertizare sonoră sau difuzate după ora 22.00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău