CC | Interdicţia impusă persoanelor cu dizabilităţi mintale de a vota în alegeri este neconstituţională

  • 11 Octombrie 2018 16:07
CC | Interdicţia impusă persoanelor cu dizabilităţi mintale de a vota în alegeri este neconstituţională

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a declarat neconstituţională o prevedere din lege care le interzicea în mod automat şi nediferenţiat dreptul la vot persoanelor declarate incapabile printr-o hotărâre judecătorească.

Potrivit unui comunicat al Curții Constituționale, decizia a fost luată astăzi, 11 octombrie. Astfel, în decizia Curții se spune că „deși statul are un interes de protecție a integrității scrutinului electoral, presupunerea potrivit căreia persoanele cu dizabilități de ordin mintal sunt, în mod obișnuit, supuse manipulării, are la bază o prejudecată. Chiar dacă această prejudecată s-ar adeveri în cazul persoanelor internate în instituții medicale, ea nu este justificată în cazul persoanelor care locuiesc în cadrul comunității”.

Mai mult, Curtea a subliniat că „chiar și în cazul celor internați în instituții medicale ar exista mijloace mai puțin drastice decât interzicerea exercițiului dreptului de vot pentru a împiedica manipularea acestora. Cu titlu de exemple, statul ar putea permite accesul liber al persoanelor cu dizabilități la materialele electorale și la sursele de informare, reducând astfel pericolul unor influențe unilaterale, sau ar putea să încurajeze, atunci când este posibil, votarea în comunitatea în care persoanele au locuit înainte de instituționalizare.”

La declararea neconstituţionalităţii acestei prevederi din Codul electoral, CCM a făcut trimitere la argumente ale tribunalelor din Europa şi Statele Unite ale Americii. În acest context, magistrații Curții au menţionat că asigurarea echilibrului diferitor interese, convingeri și moduri de viață reprezintă o valoare fundamentală a societăților democratice.

De asemenea, CCM a indicat spre standardul care trebuie luat în calcul, atunci când se stabilește dacă persoana cu dizabilități de ordin mintal posedă capacitatea înțelegerii naturii și a efectelor votării și, în consecință, posedă capacitatea de a vota. Această capacitate poate include unul sau mai multe din următoarele elemente: persoana înțelege informațiile relevante pentru decizia pe care trebuie să o ia, persoana apreciază implicațiile acestor informații pentru propria ei situație, persoana are capacitatea de a compara opțiunile disponibile, persoana poate alege opțiunea dorită din lista acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
7 °C
cer senin
Umiditate:65 %
Vint:4,46 m/s
Mon
3 °C
Tue
3 °C
Wed
6 °C
Thu
2 °C
Fri
-1 °C

Curs oficial BNM 18 Februarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3177 0.0123
USD 17.1340 0.0018
RON 4.0757 0.0054
UAH 0.6292 0.0001
RUB 0.2567 0.0008
Arhivă Radio Chișinău