CC | Interdicția impusă persoanelor cu dizabilități mintale de a vota în alegeri este neconstituțională

  • 11 Octombrie 2018 16:07
CC | Interdicția impusă persoanelor cu dizabilități mintale de a vota în alegeri este neconstituțională

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a declarat neconstituțională o prevedere din lege care le interzicea în mod automat și nediferențiat dreptul la vot persoanelor declarate incapabile printr-o hotărâre judecătorească.

Potrivit unui comunicat al Curții Constituționale, decizia a fost luată astăzi, 11 octombrie. Astfel, în decizia Curții se spune că „deși statul are un interes de protecție a integrității scrutinului electoral, presupunerea potrivit căreia persoanele cu dizabilități de ordin mintal sunt, în mod obișnuit, supuse manipulării, are la bază o prejudecată. Chiar dacă această prejudecată s-ar adeveri în cazul persoanelor internate în instituții medicale, ea nu este justificată în cazul persoanelor care locuiesc în cadrul comunității”.

Mai mult, Curtea a subliniat că „chiar și în cazul celor internați în instituții medicale ar exista mijloace mai puțin drastice decât interzicerea exercițiului dreptului de vot pentru a împiedica manipularea acestora. Cu titlu de exemple, statul ar putea permite accesul liber al persoanelor cu dizabilități la materialele electorale și la sursele de informare, reducând astfel pericolul unor influențe unilaterale, sau ar putea să încurajeze, atunci când este posibil, votarea în comunitatea în care persoanele au locuit înainte de instituționalizare.”

La declararea neconstituționalității acestei prevederi din Codul electoral, CCM a făcut trimitere la argumente ale tribunalelor din Europa și Statele Unite ale Americii. În acest context, magistrații Curții au menționat că asigurarea echilibrului diferitor interese, convingeri și moduri de viață reprezintă o valoare fundamentală a societăților democratice.

De asemenea, CCM a indicat spre standardul care trebuie luat în calcul, atunci când se stabilește dacă persoana cu dizabilități de ordin mintal posedă capacitatea înțelegerii naturii și a efectelor votării și, în consecință, posedă capacitatea de a vota. Această capacitate poate include unul sau mai multe din următoarele elemente: persoana înțelege informațiile relevante pentru decizia pe care trebuie să o ia, persoana apreciază implicațiile acestor informații pentru propria ei situație, persoana are capacitatea de a compara opțiunile disponibile, persoana poate alege opțiunea dorită din lista acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău