CC a solicitat opinia Comisiei de la Veneția în privința Convenției de la Istanbul

  • 02 Noiembrie 2021 10:37
CC a solicitat opinia Comisiei de la Veneția în privința Convenției de la Istanbul

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a solicitat opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul. Domnica Manole a făcut acest demers „în contextul discuțiilor din spațiul public referitoare la pretinsa neconstituționalitate a legii de ratificare a Convenției”, se arată într-un comunicat de presă emis de Curtea Constituțională. Comisia de la Veneția își va prezenta opinia în luna decembrie a acestui an, transmite IPN.

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul pe 14 octombrie. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat votul. Pe 20 octombrie, președinta Maia Sandu a promulgat legea de ratificare a Convenției.

Biserica Ortodoxă din Moldova s-a pronunțat împotriva ratificării Convenției, iar după ratificarea ei a criticat votul majorității parlamentare. Episcopul Markel de Bălți și Fălești a semnat un decret prin care a binecuvântat ca preoții din Episcopia Bălțiului și Făleștiului să nu menționeze conducerea statului în rugăciunile lor de duminică.

Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice a fost adoptată de Consiliului Europei la 11 mai 2011, iar Republica Moldova a semnat-o în februarie 2017, însă ratificarea acesteia a fost amânată de câteva ori. Prin ratificarea Convenției, statul se angajează să aloce resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză pentru victimele violenței, pentru linii telefonice de urgență, pentru adăposturi. Republica Moldova devine al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică acest document.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău