CC a avizat negativ proiectul de modificare a Constituției

  • 22 Septembrie 2020 11:46
CC a avizat negativ proiectul de modificare a Constituției

Curtea Constituțională a dat aviz negativ unui proiect de lege elaborat de Guvern referitor la sistemul judecătoresc, la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii și la modalitatea de numire în funcții a judecătorilor.

Deși a avizat pozitiv unele prevederi, inclusiv cea referitoare la abrogarea termenului de probă de 5 ani pentru care sunt numiți inițial judecătorii, modalitatea de numire a președinților de instanță, promovarea în funcții pe bază de meritocrație și imunitatea funcțională a judecătorilor, Curtea a decis că proiectul este neconstituțional, din cauza unor prevederi ce nu corespund Legii Supreme. Astfel, acesta nu poate fi trimis Parlamentului pentru examinare.

Curtea a statuat că nu există un mecanism care să prevină blocajul instituțional în cazul în care președintele refuză în mod repetat numirea unui judecător propus de Consiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, modalitatea de numire a membrilor non-judecători în cadrul CSM poate crea blocaje, a mai constatat Curtea Constituțională. Totodată, condiția neafilierii politice stipulată în proiect are un  caracter vag și imprevizibil și poate fi aplicată excesiv, astfel încât este suficient pentru candidați doar să nu fie membri de partid, a explicat președinte Curții Constituționale, Domnica Manole.

Ea a mai atras atenția că hotărârea prin care s-a aprobat proiectul de lege nu a fost publicată în Monitorul Oficial în momentul în care sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională, iar proiectul diferă după conținut de cel înaintat de Guvern spre avizare, fiind adăugate câteva alineate care nu au fost votate de Executiv.  

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău