Cazurile în care poate fi dezactivată polița de asigurare medicală. Când se pierde statutul de persoană asigurată

  • 24 Februarie 2018 17:30
Cazurile în care poate fi dezactivată polița de asigurare medicală. Când se pierde statutul de persoană asigurată

Calitatea de persoană asigurată este confirmată prin eliberarea de către asigurător, în modul stabilit, a poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală. În baza acesteia, persoana asigurată beneficiază de volumul integral de asistență medicală, prevăzut în Programul unic și acordat de prestatorii de servicii medicale.

Potrivit Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, polița de asigurare este un document de strictă evidență și se eliberează de asigurător în baza informației actualizate și prezentate de angajator în darea de seamă privind impozitul pe venit, privind primele de asigurare obligatorie de asistență medicală reținute și contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii calculate, conform modelului aprobat de Ministerul Finanțelor, notează BizLaw.md

La fel, documentul se eliberează în baza listelor de evidență nominală a persoanelor asigurate din contul statului, prezentate și actualizate de instituțiile abilitate, indicate la art.4 alin.(9). Un alt temei de eliberare a documentului este prezentarea actelor de identitate și altor documente care certifică dreptul de obținere a poliței de către persoanele obligate prin lege să se asigure în mod individual.

Totuși, acțiunea poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală încetează odată cu pierderea calității de persoană asigurată, în cazul:

  • pierderii de către persoana asigurată din contul statului a dreptului de domiciliere în Republica Moldova;
  • expirării termenului de valabilitate a poliței;
  • decesului persoanei asigurate.

Există situații când persoanele pot pierde calitatea de asigurat prin suspendarea acțiunii poliței de asigurare medicală. Acest lucru se întâmplă în cazul radierii de către instituția abilitată, indicată la art. 4 alin. (9), a persoanei asigurate din lista de evidență nominală.

La fel, acțiunea poliției este suspendată în cazul încetării raporturilor de muncă sau a suspendării, în temei legal, a activității unității. Alte motive pentru care polița medicală poate fi suspendată sunt:

  • încorporarea în serviciul militar în termen;
  • acordarea, pe parcursul unui an calendaristic, a concediului neplătit cu o durată mai mare de 60 de zile calendaristice;
  • suspendarea contractului individual de muncă din inițiativa salariatului, cu excepția cazurilor de aflare în concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani și de aflare în concediu pentru îngrijirea unui membru bolnav al familiei cu durata de până la un an, conform certificatului medical.

Salariații ale căror polițe de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost suspendate conform alin. (5) lit. b), d) și f) se atribuie la categoriile de persoane care se asigură în mod individual.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău