Cazurile de copii diagnosticați cu un sindrom inflamator rar, posibil asociat COVID-19, în creștere în Italia și Franța

  • 15 Mai 2020 10:33
Cazurile de copii diagnosticați cu un sindrom inflamator rar, posibil asociat COVID-19, în creștere în Italia și Franța

Medicii din Franța și nordul Italiei, una dintre zonele cele mai afectate de noul coronavirus, au raportat creșteri ale cazurilor unui sindrom inflamator rar la copii mici, ce prezintă similitudini cu cel raportat în Statele Unite, Marea Britanie și Spania, potrivit unui articol publicat miercuri seara în jurnalul științific The Lancet, citat de agenția Reuters, preluat de Agerpres.

Sindromul inflamator pediatric multi-sistem (MIS-C) posibil asociat cu COVID-19 prezintă simptome similare șocului toxic și bolii Kawasaki, printre acestea numărându-se febră, erupții cutanate, inflamația glandelor și, în cazuri severe, inflamații la nivelul inimii.

Raportările cazurilor au stârnit temeri potrivit cărora COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, ar putea reprezenta un risc mai mare pentru copii decât fusese estimat inițial.

COVID-19 a avut până în prezent cel mai mare impact asupra vârstnicilor și a persoanelor cu boli cronice.

Guvernatorul statului american New York, Andrew Cuomo, a anunțat miercuri că sunt în curs de investigare aproximativ 102 cazuri raportate la nivel statal ale unor copii diagnosticați cu un sindrom inflamator rar, posibil asociat bolii COVID-19. Un copil de 5 ani din orașul New York, unul de 7 ani din Westchester County și un adolescent din Suffolk County au murit din cauza acestui sindrom, ale cărui simptome includ febră persistentă, dureri abdominale, înroșirea severă a ochilor și erupții cutanate, a spus guvernatorul în briefingul său de presă zilnic. Potrivit guvernatorului, citat de CBS News, alte 14 state - California, Connecticut, Delaware, Georgia, Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, Ohio, Pennsylvania, Utah și Washington - dar și cinci țări europene au raportat astfel de cazuri.

La Bergamo, Italia, în perioada 18 februarie - 20 aprilie, în Spitalul Papa Giovanni XXIII au fost internați zece copii cu acest sindrom, dintre care opt au prezentat rezultate pozitive la testul pentru anticorpi de coronavirus. În ultimii cinci ani, medicii din acest spital au înregistrat în total doar 19 copii cu boala Kawasaki, conform raportului publicat miercuri în The Lancet. În comparație cu cazurile de boala Kawasaki din trecut, cei pe care i-au tratat în timpul pandemiei erau mai mari și mai grav bolnavi, se arată în raport, 60% suferind complicații cardiace și jumătate dintre pacienți având semne de sindrom de șoc toxic.

Cercetătorii francezi au raportat joi simptome asemănătoare bolii Kawasaki la 17 copii internați într-un spital din Paris între 27 aprilie și 7 mai, în timp ce într-o perioadă de două săptămâni s-ar fi așteptat, în medie, la un singur astfel de caz.

Raportul realizat de medicul Martin Chalumeau de la spitalul de pediatrie Necker din Paris, nu a fost supus evaluării colegiale. Acesta a fost publicat pe site-ul medRxiv, care a constituit o sursă importantă de cercetare în domeniul COVID-19 înainte de publicarea oficială, notează Reuters.

Oamenii de știință încearcă încă să stabilească dacă sindromul este asociat noului coronavirus deoarece nu toți copiii cu acesta au avut rezultate pozitive la testul pentru coronavirus.

Unii cercetători au sugerat că familia coronavirusului ar putea declanșa boala Kawasaki.

"Simptomele la copii sunt diferite de cele ale adulților cu COVID-19, la care boala este mai mult o problemă respiratorie", a spus medicul George Ofori-Amanfo de la Spitalul de Pediatrie Kravis din New York din cadrul rețelei de spitale Mount Sinai.

Copiii cu acest sindrom inflamator rar prezintă adesea dureri abdominale severe și vărsături care progresează către șoc, a explicat Ofori-Amanfo pentru Reuters. Acesta a precizat că niciunul dintre copiii pe care i-a observat recent cu acest sindrom nu avea o boală preexistentă, însă toți prezentau anticorpi pentru coronavirus.

Centrele Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite au emis joi îndrumări medicilor cu privire la recunoașterea și raportarea acestor tipuri de cazuri pediatrice cu potențial letal.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău