Cazul Skripal | UE adoptă sancțiuni împotriva a cinci ruși din GRU și a unor entități siriene

  • 21 Ianuarie 2019 16:05
Cazul Skripal | UE adoptă sancțiuni împotriva a cinci ruși din GRU și a unor entități siriene

Uniunea Europeană a impus luni sancțiuni împotriva șefului serviciului de informații militare al Rusiei (GRU), a adjunctului acestuia și a doi agenți considerați responsabili de otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei acestuia cu o substanță neurotoxică, Noviciok, în martie 2018 la Salisbury, în Marea Britanie, transmit AFP și dpa, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat difuzat de Bruxelles, Consiliul miniștrilor de externe al al UE a decis interzicerea călătoriilor în Uniunea Europeană și înghețarea activelor pentru 'doi oficiali ai GRU (...) responsabili de posesia, transportul și utilizarea la Salisbury (Marea Britanie) a unui agent neurotoxic', de aceleași sancțiuni fiind vizați șeful GRU și adjunctul acestuia.

Identitățile persoanelor sancționate vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE.

GRU este condus de Igor Kostiukov, care are mai mulți adjuncți.

UE a impus sancțiuni similare și împotriva entității siriene responsabile cu dezvoltarea și fabricarea de arme chimice, Centrul de studii și cercetări științifice (SSRC în engleză), precum și a cinci responsabili sirieni 'implicați direct' în activitățile Centrului.

Aceste sancțiuni sunt primele dictate în cadrul noului regim de măsuri restrictive împotriva folosirii și proliferării armelor chimice, adoptat de UE la 15 octombrie 2018, a precizat Uniunea.

Decizia Consiliului a fost luată 'pe baze juridice foarte solide', a dat asigurări șefa diplomației europene, Federica Mogherini, într-o conferință de presă.

'Această decizie contribuie la eforturile depuse de UE pentru a lupta împotriva proliferării și utilizării armelor chimice, ce constituie o amenințare gravă pentru securitatea internațională', precizează comunicatul de la Bruxelles.

Atacul cu Noviciok comis la Salisbury a constituit prima utilizare de arme chimice în Europa după Al Doilea Război Mondial, declanșând indignare la nivel internațional și expulzări masive de diplomați ruși din țări occidentale.

În plus față de Serghei Skripal, fiica acestuia Iulia și un polițist, alte două persoane au fost contaminate cu Noviciok în iunie în zona orașului Salisbury, una dintre acestea, o femeie, decedând.

Moscova a negat orice implicare în atacul de la Salisbury.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău