Cazul Skripal | Londra a anticipat expulzarea celor 23 de diplomați britanici de la Moscova și alte „sancțiuni” rusești

  • 17 Martie 2018 16:06
Cazul Skripal | Londra a anticipat expulzarea celor 23 de diplomați britanici de la Moscova și alte „sancțiuni” rusești

Ministerul britanic de externe a anunțat sâmbătă că ''anticipase'' măsurile de retorsiune luate de către Moscova, drept represalii în scandalul provocat de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, și că, pentru săptămâna viitoare, este prevăzută o reuniune a Consiliului securității naționale, relatează AFP și Reuters.

„Noi anticipasem un răspuns de acest fel”, a anunțat un purtător de cuvânt al Foreign Office-ului (Ministerul britanic de Externe). ''Consiliul securității naționale se va întruni la începutul săptămânii viitoare pentru a reflecta la viitoarele etape'', a adăugat el.

În opinia purtătorului de cuvânt, ''răspunsul Rusiei nu schimbă cu nimic faptele: tentativa de asasinare a două persoane pe teritoriul britanic, pentru care nu există nici o altă concluzie decât cea a culpabilității statului rus''.

Blamând Rusia pentru ''încălcarea flagrantă a dreptului internațional'', el a admis totuși că ''nu este în interesul național'' al Marii Britanii ''de a rupe orice dialog'' între cele două țări.

Cu câteva ora mai înainte, Moscova, care l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul britanic la Moscova, Laurie Bristow, a anunțat expulzarea iminentă a 23 de diplomați britanici și încetarea activităților institutului British Council în Rusia, ca răspuns la ''acuzațiile, nefondate, referitoare la incidentul din 4 martie'', lansate de Londra.

Aceste decizii survin ca urmare a sancțiunilor anunțate miercuri de către premierul britanic, Theresa May, care a făcut vinovată Rusia de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia la Salisbury (Anglia), cele două persoane fiind spitalizate în continuare în stare critică.

Șefa guvernului britanic a ordonat expulzarea a 23 de diplomați ruși, o măsură inedită de la încheierea Războiului Rece, și înghețarea contactelor bilaterale cu Rusia.

Moscova a negat de la început că a comandat acest atac, comis cu un agent neurotoxic Noviciok, pe care, potrivit unuia dintre inventatorii săi care trăiește acum în SUA, doar Rusia este capabilă să-l producă. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău