Cazul Skripal | Laboratorul din Elveția, spionat de doi agenți ruși

  • 14 Septembrie 2018 09:41
Cazul Skripal | Laboratorul din Elveția, spionat de doi agenți ruși

Doi agenți ruși, suspectați că au încercat să spioneze un laborator elvețian căruia i-a fost încredințată analiza agentului neurotoxic Noviciok, despre care Londra a spus că a fost utilizat în otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia la Salisbury (sud-vestul Angliei), au fost reținuți în Olanda și expulzați în primăvara acestui an, dezvăluie în ediția sa de vineri ziarul elvețian Tages Anzeiger, citând surse neidentificate, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Această informație este confirmată și de ziarul olandez NRC Handelsblad.

Serviciul de informații al Confederației elvețiene (SRC) a declarat pentru Tages Anzeiger că este la curent cu 'cazul din Haga și expulzarea celor doi spioni ruși', conform portalului RTS.

Potrivit publicației elvețiene, autoritățile olandeze și britanice au acționat împreună pentru a dejuca un complot împotriva laboratorului Spiez, situat în apropiere de Berna, unde activează experți în domeniile nuclear, biologic și chimic.

De asemenea, un responsabil pentru relațiile cu presa din cadrul SRC a declarat că 'Serviciul (de informații elvețian) a participat activ la această operațiune împreună cu parteneri olandezi și britanici'. Intervenția a permis 'prevenirea oricărei acțiuni ilegale împotriva unei infrastructuri elvețiene critice'.

Laboratorul Oficiului Federal pentru Protecție Civilă din Elveția, specializat în amenințări chimice, a fost implicat în analiza agentului neurotoxic despre care s-a spus că a fost utilizat în cazul otrăvirii fostului spion dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în martie la Salisbury. Londra a atribuit încă de la început Moscovei responsabilitatea pentru acest caz.

Conform NRC Handelsblad, cei doi spioni transportau material care le-ar fi permis să intre în rețeaua informatică a laboratorului Spiez.

Cei doi agenți reținuți în Olanda sunt alții decât cei doi ruși acuzați de Marea Britanie de otrăvirea lui Serghei și Iulia Skripal la Salisbury, conform media citate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău