Cazul „Silovîe Mașinî”. Experți: companiile din off-shore au interdicție de a semna contracte cu statul

  • 14 Aprilie 2022 08:22
Cazul „Silovîe Mașinî”. Experți: companiile din off-shore au interdicție de a semna contracte cu statul

Cazul companiei din Rusia „Silovîe Mașinî” lovește puternic în imaginea Republicii Moldova, întrucât această companie se află în lista sancțiunilor occidentale încă din 2008. Experții spun că ar trebui să se facă lumină asupra acestui caz, întrucât este evident că factori de decizie din Guvern au creat condițiile necesare pentru ca această companie să câștige licitația. Mai mult, potrivit specialiștilor, Parlamentul a aprobat legea privind deoffshorizarea, lege care interzice ca firmele dubioase, înregistrate în zone off-shore, să facă afaceri cu statul, notează IPN.

Consorțiul internațional condus de compania „Horus Energy”, din care face parte și compania rusă „Silovîe Mașinî”, anunța la 8 aprilie că a semnat contractul pentru modernizarea și reparația blocurilor termoenergetice ale întreprinderii „Termoelectrica”. Despre aceasta a anunțat consorțiul printr-un comunicat de presă. Ulterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că după evenimentele din Ucraina, Guvernul a stopat orice legături cu compania din Rusia. Experții în domeniul energetic spun că o reziliere unilaterală a contractului în lipsa unor probe juridice, ar putea duce la penalizarea Republicii Moldova.

„CET 2 este construită în 1976, acolo sunt 3 blocuri termoenergetice, unul a fost reabilitat deja, la unul din celelalte două a expirat deja termenul de exploatare și trebuie reparat urgent, pentru al doilea - termenul de exploatare expiră în câteva luni. E posibil să mai reziste o iarnă și atât. Totuși, există tot mai multe suspiciuni că Caietul de Sarcini pentru această licitație s-a făcut cu dedicație. Sper că lucrurile vor ieși la iveală și vom afla cine a venit cu această dedicație pentru ruși. Dacă contractul a fost semnat vineri și reziliat luni, apare întrebarea care este temeiul juridic al rezilierii? Ce presupune această reziliere pentru noi, plătim penalități sau despăgubiri? ”, a spus expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

În același timp, expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că atragerea Republicii Moldova într-un scandal cu implicarea unei companii aflate în lista sancțiunilor occidentale știrbește din imaginea țării. Mai mult, Igor Munteanu spune că Guvernul nu trebuia să semneze contracte cu companii înregistrate în zone off-shore. Declarația are loc întrucât asupra companiei Horus Energy asociată cu „Silovîe Mașinî”, planează suspiciuni că a fost înregistrată într-o zonă off-shore.

„Această istorie lovește puternic în prestigiul Republicii Moldova. Companiile din off-shore au prohibiții de a intra în relații cu statul. Și noi am adoptat în legislatura trecută o lege cu privire la deoffshorizare. Indiferent ce capacități are această companie, dacă ea vine din Seychelles sau din altă parte, nu ar fi trebuit să i se permită să intre în contract cu statul. N-am fi ajuns în această istorie nefericită, dacă autoritățile luau în serios politica de sancțiuni. Mordașov cu toate companiile lui sunt pe lista sancțiunilor internaționale din 2014, pentru că au avut afaceri cu Crimeea, pentru loby-ul pe care-l face în numele statului rus în Germania pe subiectul gazului. Faptul că nu ne-am aliniat la aceste sancțiuni, acum ne lovește puternic ”, a spus Igor Munteanu.

Acum două zile, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că firma din Rusia „Silovîe Mașinî" nu va implementa proiectul de reabilitare a blocurilor energetice de la Termoelectrica. Spînu a menționat că decizia a fost luată după ce au fost făcute publice atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău