Cazul Hodorkovski, în atenția presei internaționale
-
23 Decembrie 2013 10:50
Săptămânalul german "Der Spiegel" se întreabă: "Ce se ascunde în spatele grațierii lui Hodorkovski?". Și același ziar constată că momentul eliberării lui Hodorkovski a fost bine ales.
De săptămâni întregi, Putin este criticat pentru modul în care a abordat situația din Ucraina. Dar, prin decizia eliberării lui Hodorkovski, el dorește să arate că știe cum să folosească nu doar bățul, ci și acadeaua.
Mihail Hodorkovski, alungat din Rusia, nou apărător al deținuților politici, titrează LIBERATION. "Responsabilii politici din țările occidentale trebuie să își amintească, în relațiile lor cu președintele Putin, că eu nu sunt ultimul deținut politic din Rusia", a declarat Hodorkovski la Berlin, în cursul primei sale conferințe de presă. "Voi face totul ca să nu mai existe niciunul, voi face tot ce pot", a adăugat el, subliniind că își va consacra tot timpul acestei activități. Condamnat pe când avea 40 de ani și eliberat la 50, el a confirmat că a fost constrâns să plece într-un exil forțat.
Hodorkovski, învingător în războiul cu tiranul, titrează în GAZETA WYBORCZA, fostul disident polonez Adam Michnik. După mulți ani, Mihail Hodorkovski iese din închisoare. Nu iese ca ilustare a mărinimiei lui Vladimir Putin - noul țar răzbunător al Întregii Rusii. Iese ca învingător moral în razboiul, pe care tiranul l-a declarat unui om liber și independent, subliniează autorul. El a devenit conștiința Rusiei democrate. De la bani mulți la curaj mare. A fost un deținut inflexibil, a rămas fidel imperativelor conștiinței sale, și nu ordinelor puterii. Nu a vrut să cedeze, nici să fie umilit. Nu și-a recunoscut niciodată vinovăția, nu și-a cerut iertare, când s-a dorit acest lucru de la el. A rămas neclintit și incoruptibil, scrie Adam Michnik.
Mihail Hodorkovski și-a luat zborul spre libertate, scrie publicația din Rusia KOMMERSANT, iar NEZAVISIMAIA GAZETA notează că eliberarea lui Mihail Hodorkovski seamănă a film de aventuri.
THE NEW YORK TIMES comentează că anunțul grațierii, o decizie inițiată de președintele Vladimir Putin, nu este același lucru cu recunoașterea faptului că, de la bun început, toți acești deținuți au fost încarcerați pe nedrept. Dacă nu vor avea drept consecință întărirea statului de drept, toate aceste amnistii sunt mai ales un gest imperial, și nu un semn că s-a făcut dreptate, subliniază publicația.