Cazul de intoxicație de la gimnaziul din Cioc-Maidan | Activitatea blocului alimentar a fost sistată

  • 04 Martie 2020 11:54
Cazul de intoxicație de la gimnaziul din Cioc-Maidan | Activitatea blocului alimentar a fost sistată

După intoxicația în masă de la gimnaziul din Cioc-Maidan, activitatea blocului sanitar a fost sistată la indicația inspectorilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

ANSa a fost informată de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) din orașul Comrat cu privire la suspiciunea de toxiinfecție alimentară în satul Cioc-Maidan.

Astfel, a fost inițiată o anchetă și s-a format un grup de lucru, care s-a deplasat la fața locului întru stabilirea cauzei izbucnirii toxiinfecției alimentare.

”S-a constatat că în ziua de 3 martie curent au fost alimentați 187 de elevi, dintre care, mai mulțí copii cu vârste cuprinse între 11-15 ani au fost internați cu suspiciune de toxiinfecție, invocând simptomele precum vomă, dureri abdominale și la unii dintre ei dereglări gastrointestinale, a declarat Vladislav Cotici, Director General ANSA. Drept urmare, au fost prelevate probele diurne (bucate gata) care erau păstrate la frigider, lavaje de sanitație de pe întreg fluxul tehnologic de preparare a alimentației, inclusiv probe de apă și de materie primă din depozit. Probele prelevate de către inspectorii ANSA în comun cu reprezentanții ANSP au fost transportate la laboratorul teritorial din or. Comrat, iar rezultatele investigațiilor vor fi cunoscute în decurs de până la 7 zile” se arată în comunicatul ANSA.

Totodată,  în cadrul anchetei a fost stabilită trasabilitatea produselor și furnizorul de produse alimentare, precum și identificate loturile de produse livrate în blocul alimentar din cadrul instituției de învățământ școlar. La fel, au fost luate măsurile necesare pentru a exclude versiunea implicării factorului uman prin transmiterea unei infecții de la personalul angajat în blocul alimentar.

La indicația inspectorilor ANSA, activitatea blocului alimentar a fost sistată.

În total, ca urmare a intoxicației alimentare de la gimnaziul din Cioc-Maidan, UTA Găgăuzia, 120 de copii au fost consultați la domiciliu, iar 35 au fost internați în spital. Elevii s-au simțit rău după prânz, la școală fiind solicitată ambulanța.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău