Caz rar de infectare cu tetanos, al treilea din ultimii 10 ani. Părinții au refuzat vaccinarea

  • 17 Mai 2019 15:09
Caz rar de infectare cu tetanos, al treilea din ultimii 10 ani. Părinții au refuzat vaccinarea

Este vorba despre un adolescent de 15 ani nevaccinat din satul Suclei, din stânga Nistrului. Acesta a fost internat în spital pe 1 mai, fiind diagnosticat cu tetanos, infecție care a ajuns în organism din cauza unei leziuni. Specialiștii ANSP spun că acesta ar fi al treilea caz din ultimii 10 ani. Celelalte două înregistrate s-au soldat cu deces, scrie sănătateinfo.md

Specialiștii ANSP spun că acesta ar fi al treilea caz din ultimii 10 ani. Celelalte două înregistrate s-au soldat cu deces, scrie sănătateinfo.md.

„Băiatul s-a adresat pe data de 20 aprilie la secția de traumatologie a spitalului cu leziuni ale tălpilor. Medicii i-au dezinfectat rana și l-au trimis acasă. Acesta a revenit pe 22 aprilie, când la fel medicii i-au prelucrat rana. Pe 23 aprilie s-a depistat că acesta nu avea vaccinul DTP, din cauza refuzului părinților. Pe 30 aprilie au apărut primele simptome ale bolii, iar pe 1 mai adolescentul a fost internat. Tot atunci i s-a administrat prima doză de vaccin. Pe 13 mai acesta încă mai era internat”, a declarat pentru Sănătate INFO, Laura Țurcan, medic epidemiolog.

Tânărul avea spasme ai mușchilor masticatori, ai gâtului și ai spatelui. Acestea sunt extrem de dureroase și pot afecta centrul de respirație din creier, mai rău, pot conduce la stop cardiac”, susține Emilia Teișanu, șefa secției de boli infecțioase, potrivit novostipmr.com.

Pacientul se află în secția de terapie intensivă. Starea lui fiind stabilă și în dinamică pozitivă. Tratamentul va dura până la două luni.

În regiunea transnistreană, acesta este primul caz de tetanos în ultimii 30 de ani.

Potrivit Laurei Țurcan acum doi ani s-a înregistrat un alt caz de tetanos la un adolescent de 17 ani din Raionul Briceni, care din păcate nu a mai putut fi salvat. Iar cu alți 5 ani în urmă boala a fost depistată la un lucrător medical din Anenii Noi care, la fel, a decedat. Ambii erau nevaccinați.

Tetanosul este o boală infecțioasă gravă, cu potențial fatal, cauzată de clostridium tetani ce produce 2 exotoxine: tetanospazmina și tetanolizina. Cunoscut și sub numele de trismus, aceasta este o infecție caracterizată prin spasme musculare. În cel mai comun tip, spasmele încep la nivelul maxilarului și apoi se răspândesc în restul corpului. Aceste spasme durează câteva minute de fiecare dată și apar frecvent, timp de trei și până la patru săptămâni. Spasmele pot fi atât de severe încât pot provoca fracturi ale oaselor. Alte simptome pot include: febră, durere de cap, probleme la înghițire, hipertensiune arterială și ritm cardiac alert. Debutul simptomelor are loc, de obicei, între trei și douăzeci de zile după infectare. Recuperarea poate dura luni de zile. Aproximativ 10% din cei infectați mor.

Infecția poate fi prevenită printr-o imunizare adecvată cu vaccinul antitetanos. La acele persoane cu răni semnificative și mai puțin de trei doze de vaccin, se recomandă atât imunizarea, cât și administrarea globulinei imune tetanice.

sursa: sanatateinfo.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău