Cauza transmiterii a peste 70% din maladii și afecțiuni, în special a bolilor diaretice acute

  • 15 Octombrie 2018 12:34
Cauza transmiterii a peste 70% din maladii și afecțiuni, în special a bolilor diaretice acute

Peste 70% din maladii și afecțiuni se transmit prin intermediul mâinilor murdare, în special bolile diareice acute, astfel încât spălatul pe mâini este una din cele mai eficiente și accesibile modalități de prevenire a multor boli, susțin specialiștii în sănătate, potrivit Moldpres.

Pentru a sensibiliza populația cu privire la acest subiect, autoritățile au lansat astăzi, când este marcată “Ziua Internațională a spălatului pe mâini”, o campanile de informare. 

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, tema Zilei Internaționale a spălatului pe mâini este axată anul acesta pe legătura dintre spălarea pe mâini și alimente, inclusiv igiena alimentară și nutriție, sloganul zilei fiind „Mâinile curate – o rețetă pentru sănătate!”.

Specialiștii estimează că o treime dintre cazurile de diaree pot fi asociate cu igiena alimentară precară, aceste boli constituie una din cauzele majore ale decesului în medii cu venituri scăzute, în special, în rândul copiilor sub cinci ani.

Medicii anunță că mâinile sunt principalii purtători ai germenilor care cauzează boli. Din acest motiv este recomandat ca acestea să fie spălate înaintea meselor dar și după. Mâinile trebuie spălate și după călătoriile în transportul public, joaca cu animalele etc.

Conform datelor Agenției pentru Sănătate Publică, situația privind infectarea cu boli diareice acute în Republica Moldova este considerată nefavorabilă. Anual, în țară sunt înregistrate circa 20 mii de cazuri de boală, inclusiv zeci de decese la copiii sub vârsta de cinci ani.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău