Cauza penală în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice trimisă în instanța de judecată

  • 13 Martie 2023 12:17
Cauza penală în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice trimisă în instanța de judecată

Vineri, 10 martie, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală disjunsă din cauza denumită generic ,,Frauda Bancară” în privința lui Vladimir Andronachi, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie (art. 190 alin. (6) din Codul penal) și spălarea banilor în proporții deosebit de mari (art. 243 alin. (3) din Codul penal), prin participație complexă în calitate de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale precum și a unui complice, acuzat de săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor prin complicitate, în proporții deosebit de mari, în interesele grupului criminal parte a organizației criminale, anunță Procuratura Generală.

Conform investigațiilor, în rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane MDL, respectiv au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion USD și aproximativ 800 000 EUR în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrarea a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări.

Valoarea prejudiciului cauzat a fost acoperită prin sechestrele aplicate de Procuratura Anticorupție în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție.

De menționat este faptul că, de către organul de urmărire penală nu a fost stabilit locul aflării complicelui, iar cauza penală (materializată în 77 volume precum și cu informații electronice) a fost expediată spre examinare Judecătoriei mun. Chișinău, sediul Buiucani, uzând de noile prevederi operate în Codul de procedură penală prin care a obținut autorizarea judecătorului de instrucție de finalizare a urmăririi penale în lipsa persoanei care se sustrage de la organul de urmărire penală.

Totodată, amintim că ,Vladimir Andronachi a fost reținut la 2 noiembrie 2022 și în privința lui a fost aplicată și prelungită măsura preventivă, arestarea preventivă, care expiră pe data de 01 aprilie 2023.

Pentru infracțiunile comise legea prevede pedeapsa maximă cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani (în cazul art. 190 alin. (6) din Codul penal), și cu închisoare de la 5 la 10 ani (în cazul art. 243 alin. (3) din Codul penal).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău