Cauza incendiului de la Notre-Dame. Declarația unui oficial al poliției

  • 19 Aprilie 2019 09:53
Cauza incendiului de la Notre-Dame. Declarația unui oficial al poliției

Un oficial al poliției din Franța a informat că investigatorii consideră că un scurtcircuit este cauza cea mai probabilă a incendiului de la catedrala Notre-Dame de Paris, scrie Associated Press și News.ro.

Oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului despre investigația aflată în desfășurare, a informat că investigatorii încă nu pot lucra în interiorul catedralei din motive de siguranță.

El a declarat pentru Associated Press că monumentul este în continuare consolidat prin scânduri de lemn pentru a susține anumite părți din pereți care sunt fragile.

La trei zile după incendiul care a devastat edificiul, mai multe părți ale catedralei Notre-Dame de Paris riscă să se prăbușească. Ministrul Culturii Franck Riester a detaliat aceste "puncte de fragilitate majoră". 

În noaptea de luni spre marți, pompierii au reușit să stingă focul înainte de a fi atinse turnurile occidentale. "Putem considera că structura catedralei Notre-Dame este salvată și conservată în totalitate", a spus, luni, generalul Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii pompierilor-salvatori.  

De atunci, pompierii și experții au găsit mai multe puncte critice. Rămân "trei puncte de fragilitate majore" în catedrala Notre-Dame la care se lucrează în prezent, a declarat, joi, ministrul Culturii Franck Riester. 

Primul dintre ele se află în transeptul nordic (naosul transversal) al catedralei. Pilonul triangular de aproximativ 15 metri care depășește fațada nu mai era susținut de structura acoperișului. 

"Lucrări importante au fost realizate în această noapte pentru a consolida prin fretaj partea superioară, un fel de cofraj cu ajutorul unui dispozitiv din lemn. Se putea prăbuși", a afirmat, joi dimineață, ministrul francez Franck Riester pentru site-ul de știri BFMTV. 

Acest element cu o greutate de mai multe tone, dacă ar fi căzut, ar fi putut antrena o altă parte importantă a fațadei de nord, dar și clădirile din strada Cloître-Notre-Dame. 

Al doilea punct sensibil este pilonul occidental, aflat între cele două turnuri. Acest element a marcat capătul vestic al acoperișului navei. Șarpanta pe care se sprijinea a dispărut. "Este foarte fragilizat, stă aplecat, în special pentru că statuia îngerului, aflată în partea de sus, a fost atât de arsă încât s-a topit pe toată partea superioară a stâlpului de susținere", a explicat Franck Riester. 

Al treilea punct problematic: îngerul de pe turnul dinspre miazăzi, "care s-a încălzit atât de mult, încât pietrele din zidul de susținere au devenit complet friabile încât există riscul ca himerele decorative să se prăbușească". "Dacă ele se prăbușesc, ar putea să pună în pericol marile orgi care, pentru moment, au fost salvate", a subliniat ministrul. "Operațiunea de extragere a himerelor a fost lansată".

De altfel, în catedrala Notre-Dame există "trei locuri foarte problematice", unde bolta s-a prăbușit: "naosul, din cauza prăbușirii turlei în formă de săgeată, la crucea transeptului și în transeptul nordic". "Astăzi, vor fi instalate mai multe schele, pentru a pune platouri de susținere, pentru a scoate molozul de pe boltă și pentru a acoperi foarte repede găurile din tavan", a precizat ministrul. 

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău