Către 2035 ponderea persoanelor 60+ ani poate constitui 25%

  • 23 Decembrie 2016 10:21
Către 2035 ponderea persoanelor 60+ ani poate constitui 25%

Comparativ cu anul 2005, rata îmbătrânirii demografice a crescut de la 13,6% la 16,2%. Conform previziunilor ONU și Centrului de Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei de Științe a Moldovei, în 2035 ponderea persoanelor de 60+ ani poate constitui 25%.

Laura Grecu, președintele Casei Naționale de Asigurări Sociale a menționat într-un interviu pentru IPN că în situația creată urmează să fie întreprinse măsuri imediate, uneori nepopulare, cum ar fi majorarea vârstei de pensionare pentru a putea asigura sustenabilitatea sistemului de pensionare pe termen scurt, mediu și lung.

Laura Grecu a spus că legea adoptată de Parlament în vederea reformării sistemului de penii prevede ajustarea graduală a vârstei de pensionare pentru bărbați și pentru femei până la vârsta standard de pensionare de 63 ani. Comparativ cu situația actuală, vârsta de pensionare pentru bărbați se majorează cu 1 an (cu 4 luni anual până la 1 iulie 2019). Pentru femei se majorează cu 6 ani (cu 6 luni în fiecare an până la 1 iulie 2028). Majorarea vârstei de pensionare este dictată de speranța de viață înregistrată în anul 2016 – 75,5 ani pentru femei și 67,5 pentru bărbați.

„Majorarea vârstei de pensionare și, respectiv, a stagiului de cotizare, va oferi cetățenilor posibilitatea să rămână activi în câmpul muncii. Acest lucru înseamnă, în primul rând o pensie mai mare, dar și o bătrânețe activă”, a menționat Laura Grecu.

În același timp, persoanele vor avea posibilitatea de a beneficia de pensie anticipată ce constituie un element inovativ în sistemul de pensionare care va permite persoanelor de a-și realiza dreptul la pensie anticipat cu 3 ani (60 ani bărbați/femei), cu condiția realizării unui stagiu de cotizare de 34 de ani. În acest stagiu de cotizare nu se includ perioadele necontributive. Persoanele care vor continua să activeze după stabilirea pensiei, vor beneficia de o pensie recalculată o dată la doi ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău