Catolicii sărbătoresc astăzi Paștele. Bisericile din R.Moldova vor oficia mai multe servicii divine decât în anii precedenți și acestea se vor desfășura în aer liber

  • 04 Aprilie 2021 09:13
Catolicii sărbătoresc astăzi Paștele. Bisericile din R.Moldova  vor oficia mai multe servicii divine decât în anii precedenți și acestea se vor desfășura în aer liber

După un post de 40 de zile, creștinii catolici, inclusiv cei din Republica Moldova, vor sărbători duminică, 4 aprilie, Paștile. Pentru a evita aglomerațiile în contextul pandemiei, bisericile vor oficia mai multe servicii divine decât în anii precedenți și acestea se vor desfășura în aer liber, în curțile bisericilor, transmite IPN.

Preotul Petru Ciobanu, cancelar al Curiei Episcopale a Diecezei Romano-Catolice din Chișinău, spune că Paștile este cea mai importantă sărbătoare din întreg anul liturgic, pentru că amintește de evenimentul central al mântuirii noastre – Învierea lui Isus Cristos, victoria lui asupra morții. Ar fi bine ca în această zi creștinii să meargă la biserică, în măsura în care există această posibilitate, iar cei care nu pot veni au posibilitate să urmărească de acasă serviciile divine oficiate cu acest prilej, care vor fi transmise online pe canalul de Youtube, a precizat preotul.

Potrivit preotului, catolicii se pregătesc de Învierea lui Isus Cristos printr-o spovedanie bună, pentru a întâmpina Paștile cu sufletele eliberate de păcate. La fel ca ortodocșii, creștinii catolici pregătesc pască, ouă roșii, mielul pascal.

Săptămâna Patimilor s-a încheiat sâmbătă seara, iar cu acest prilej în bisericile catolice s-au oficiat servicii divine. Sâmbăta înainte de Paști este numită și „Sâmbăta tăcerii” și amintește de ziua în care a fost înmormântat Isus Cristos.

Duminică, la Catedrala Romano-Catolică „Providența Divină” din Chișinău vor fi oficiate patru liturghii: la ora 9.00 – în poloneză, la ora 10.30 – în rusă, la ora 12.00 – în română și seara, la ora 18.00, va fi oficiat încă un serviciu divin în limba rusă. Potrivit preotului Petru Ciobanu, în anii precedenți erau oficiate trei liturghii, iar în anul curent va fi oficiat și serviciul divin de seară, pentru a evita aglomerațiile în biserici în contextul situației privind COVID-19.

Părintele Petru Ciobanu îndeamnă credincioșii  „să trăiască sărbătorile pascale cu speranța că nu are niciodată moartea și răul ultimul cuvânt, ci viața și învierea. Să avem speranță că vom depăși cu eforturi comune, împreună, această situație de pandemie, în care ne aflăm”, a spus preotul, care a ținut să le ureze atât catolicilor, cât și ortodocșilor, care vor sărbători Paștile peste o lună, „un suflet plin de lumină, o viață plină de bucurie, sănătate trupească și sufletească”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău