Câțiva deputați de la Platforma DA au discutat despre soluționarea conflictului transnistrean cu Claus Neukirch

  • 10 Decembrie 2019 14:55
Câțiva deputați de la Platforma DA au discutat despre soluționarea conflictului transnistrean cu  Claus Neukirch

Deputații fracțiunii parlamentare ACUM, Platforma DA au avut o întrevedere cu Șeful Misiunii OSCE în R.Moldova, Dr. Claus Neukirch, la care s-a discutat despre viziunea parlamentarilor asupra soluționării conflictului transnistrean și modalitățile de revenire la normalitate, reieșind din ideea că reglementarea trebuie să fie durabilă și, respectiv să se bazeze pe un consens larg în societate.

Platforma DA și-au accentuat viziunea în acest context, pentru respectarea caracterului unitar al țării șiexcluderea categorică a oricărei variante care ar presupunea federalizarea Republicii Moldova, subliniind că singura bază legală juridică de reglementare este Legea desptre statutul special al Transnistriei adoptată de legislativul moldovean în 2005.

„Atât timp cât aici este dizlocată armata rusească, soluționarea conflictului transnistrean va fi imposibilă. Factorul militar destabilizează situația, Tiraspolul fiind un pretext pentru a influența relația Moscova-Chișinău și a menține în șah zona balcanică”- a menționat Chiril Moțpan, afirmând că ideea construcției mai multor aeroporturi în Moldova vizează, de fapt, în primul rând aeroportul de la Mărculești cu pistă dublă care permite aterizarea avioanelor grele de tip bombardier.

Totodată, deputații Platformei DA au insistat pe principiul descentralizării Republicii Moldova, acesta fiind și unul dintre dezideratele de bază ale formațiunii. Structura actuală constituită din raioane nu este viabilă și soluția ar fi regionalizarea, avându-se în vedere inclusiv spațiul transnistrean, căruia i se poate acorda o autonomie pe dimensiuni specifice de dezvoltare similar cu celelalte regiuni.

În concluzia, deputații au accentuat importanța esențială a Misiunii OSCE de a avea o voce distinctă, consecventă pe dimensiunea colaborării euro-atlantice și necesitatea diminuării neîntârziate a propagandei ruse și de evacuare a forțelor militare străine din Republica Moldova.

La întâlnirea cu Dr. Claus Neukirch, Șeful Misiunii OSCE din Moldova, au participat deputații fracțiunii parlamentare Platforma DA Alexandru Slusari, Iurie Reniță și Chiril Moțpan.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău