Câți refugiați au fost trimiși în România în baza cotelor obligatorii

  • 14 August 2017 15:42
Câți refugiați au fost trimiși în România în baza cotelor obligatorii

România ar fi trebuit să găzduiască până în acest an peste 4.000 de refugiați ajunși în Grecia și Italia dinspre Africa și Orientul Mijlociu, conform mecanismelor de relocare stabilite în 2015 de Comisia Europeană – așa-numitele „cote obligatorii” de refugiați, cărora România li s-a opus și a refuzat să le voteze, asemenea Ungariei, Cehiei și Slovaciei, scrie Gandul.

Cu toate acestea, cifra refugiaților care au ajuns în România în baza acestor mecanisme de colaborare intracomunitare este mult mai mică, pentru că numărul refugiaților eligibili pentru mutarea în altă țară europeană este și el mult mai mic decât estimase inițial Comisia Europeană. Astfel, în România au fost trimiși până în prezent doar 710 persoane care au statut de refugiat și care au ajuns prin migrație ilegală în Italia și Grecia. Cei mai mulți provin din Siria, dar sunt și refugiați din Irak, Eritreea sau Yemen.

România avea alocat un număr de 4.180 de refugiați ajunși în UE, conform deciziilor din 2015 ale Comisiei Europene, care au stabilit așa-numitele cote obligatorii de refugiați și față de care România, Ungaria, Cehia și Slovacia s-au opus oficial, votând împotrivă în Consiliul European. Cele două mecanisme de relocare a refugiaților ajunși dinspre Africa și Orientul Mijlociu în UE, mai exact în Italia și Grecia, unde situația era cea mai gravă în plină criză a migranților, vizau relocarea în total a 160.000 de refugiați în țările UE, pentru a dispersa presiunea de pe Italia și Grecia. Cu toatea acestea, cifrele la care s-a ajuns sunt mult mai mici.

România a primit până în prezent (luna iulie 2017), prin intermediul acestor mecanisme de relocare convenite cu UE, doar 710 persoane aflate „în nevoie de protecție internațională” și care au ajuns ca urmare a migrației ilegale în Grecia și Italia, conform datelor puse la dispoziția Gândul de Inspectoratul General pentru Imigrări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău