Câți primari vor fi aleși pe 14 iunie

  • 01 Mai 2015 12:23
Câți primari vor fi aleși pe 14 iunie

A mai rămas mai puțin de o lună jumătate până la alegerile locale generale care se vor desfășura la 14 iunie, iar concurenții electorali au început deja să se înscrie în cursa electorală.

Alegerile locale au specificul lor, iar reprezentanții Comisiei Electorale Centrale susțin că organizarea lor este mai complicată decât a celor parlamentare.

La alegerile locale din 14 iunie cetățenii Republicii Moldova urmează să aleagă 898 de primari, 10.564 de consilieri de nivelul I, adică sătești, comunali și orășenești și 1.116 de consilieri de nivelul II - raionali și municipali. În total este vorba de 12.578 de aleși locali. Secretarul Comisiei Electorale Centrale Andrei Volentir susține că organizarea alegerilor locale este mai complicată decât cea a scrutinelor parlamentare. Acestea implică mai mulți funcționari electorali, mai multe buletine de vot și mai multe organe electorale.

În plus, practica arată că în majoritatea localităților are loc și al doilea tur scrutin pentru alegerea primarilor. La ultimele alegeri locale din iunie 2011, în primul tur au fost aleși doar 385 din cei 898 de primari. Comisia Electorală Centrală preconizează că pentru aceste alegeri vor fi necesare aproximativ 100 de milioane de lei. Partidele politice și blocurile electorale vor putea cheltui în această campanie până la 59 de milioane de lei, iar plafonul pentru candidații independenți va fi stabilit în fiecare localitate în parte, în funcție de numărul de alegători.

Comisia Electorală Centrală a aprobat modelele buletinelor de vot, care se vor distinge după culoare. Astfel, buletinul de vot pentru alegerea primarului satelor și orașelor va fi de culoare roză, pentru alegerea primarului municipiului Bălți și a primarului general al municipiului Chișinău – violet, pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești și orășenești – gri, iar pentru alegerea consilierilor raionali și în municipale Bălți și Chișinău – bej.

Săptămâna aceasta a început înscrierea în cursa electorală. În municipiul Chișinău, unde analiștii susțin că se va da cea mai mare bătălie, s-au înscris deja șase candidați, dar dosarele pot fi depuse până la 14 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău