Câți pensionari muncesc în sistemul medical din Moldova. Statisticile sunt triste

  • 08 Aprilie 2018 11:11
Câți pensionari muncesc în sistemul medical din Moldova. Statisticile sunt triste Sursa FOTO: Observatorul de Nord
Mihail Cerchez, medic

Rapoartele oficiale arată că în sistemul medical din Republica Moldova muncesc acum peste 10 mii de lucrători medicali pensionari. Cel mai mare și, bineînțeles, cel mai afectat domeniu este cel al sănătății publice, unde, potrivit responsabililor de la Ministerul Sănătății, aproape jumătate dintre angajați sunt la pensie.

Îmbătrânirea personalului medical reprezintă unul dintre fenomenele negative cu care se confruntă sistemul medical din Republica Moldova. Peste 2 mii 800 de medici, care au activat în 2017 au fost pensionari. Cifra depășește 27 la sută din numărul total de angajați, notează Sănătate INFO.

Aproximativ 3.400 angajați, care fac parte din personalul medical de verigă medie – asistenți medicali, infirmiere, moașe, erau anul trecut pensionari. Aceștia reprezintă aproape 17 la sută din numărul total de specialiști medicali îmbătrâniți. Din personalul auxiliar – ușieri, dereticători – peste 4 mii au fost pensionari, ceea ce a constituit 29,35% din totalul de angajați de acest tip.

Datele au fost prezentate în cadrul ședinței Consiliului Republican al Federației Sănătate. Potrivit sindicaliștilor, în total, 10.291 de angajați de vârstă de pensionare și 1.358 de invalizi au activat în instituțiile medicale în anul 2017. Asta, în timp ce numărul absolut al lucrătorilor din sistemul sănătății este de 30.665 de persoane.

Prin comparație, numărul de pensionari în sistemul medical în anul 2016 a fost ceva mai mare. Doctorii pensionari au fost în număr de 2.963 și au reprezentat 28,54% din numărul total de medici din sistem. Personalul medical mediu de vârstă pensionară a fost în număr de 3.593 de persoane, iar personalul auxiliar de vârstă pensionară a fost în număr de 3.769 de persoane. Numărul de invalizi angajați în sistemul medical în anul 2016 a fost de 1.258, cu 100 mai puțini decât în 2017.

Autoritățile cunosc cum stau lucrurile, dar strâng din umeri și spun că nu au nicio soluție deocamdată cum să îndrepte lucrurile. Cei tineri nu merg să lucreze în instituțiile medicale din provincie, iar motive ar fi mai multe – salarii mici, condiții de muncă proaste, posibilități de dezvoltare aproape inexistente, lipsa infrastructurii și a locurilor de trai.

Chiar și așa responsabilii din sănătate afirmă că sistemul medical nu poate miza pe specialiștii vârstnici, din simplu motiv că medicina e în continuă dezvoltare, iar tehnologiile sunt tot mai performante și mai sofisticate.

 „48% dintre specialiștii serviciului de sănătate publică sunt de vârstă pensionară. 11% din cei de vârstă pensionară au peste 71 de ani. Întrebarea mea e – putem noi oare să mizăm pe servicii de calitate de sănătate publică de la o persoană ce are așa o vârstă onorabilă? Cum vor lucra ei la acele calculatoare, la echipamentul foarte performant unde totul este automatizat? Există timp când trebuie, cu onorurile respective, să ne luăm rămas bun”, a declarat Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Aliona Serbulenco. 

Cel mai mare număr de medici pensionari au fost înregistrați în anul 2015 – 3.423 de persoane. Aceștia reprezentau atunci aproape 33% din numărul total de doctori angajați. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău