Câți oameni au murit de rabie în R.Moldova și de ce este importantă vaccinarea

  • 29 Iulie 2019 12:41
Câți oameni au murit de rabie în R.Moldova și de ce este importantă vaccinarea

Anual, în Republica Moldova, sunt afectați de mușcături de la diferite tipuri de animale aproximativ 4.500-5.000 de oameni. Dintre aceștia, o treime sunt mușcați de propriul animal: câini, pisici sau bovine. În restul cazurilor, este vorba despre animale fără stăpân și de animale sălbatice.

Sănătateinfo scrie că, în ultimii 20 de ani au avut loc trei cazuri de rabie. Unul s-a întâmplat în anul 2003, când o persoană a fost mușcată de un jder. Un alt caz a avut loc în raionul Căușeni în anul 2016, prin mușcătura unui câine. Al treilea caz este cel mediatizat recent, când copilul de doar 11 ani a murit.

În niciunul dintre cele trei cazuri persoanele nu s-au adresat după asistență medicală specializată. Spre deosebire de alte boli, tratamentul rabiei trebuie să înceapă imediat din momentul mușcăturii: rana trebuie spălată, prelucrată cu tinctură de iod, apoi pacientul trebuie să se adreseze de urgență la spital. Dacă nu sunt luate aceste măsuri, după perioada de incubație care durează de la 7 la 14 zile, pacientul nu mai are nicio șansă să supraviețuiască. Dacă încep simptomele clinice, nimic nu mai poate fi salvat. 

Toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru: profilaxia rabiei începe la etapa mușcăturii. Dacă trece perioada de incubație pacientul nu mai poate fi salvat.

În Republica Moldova este asigurată cu vaccinul antirabic și gama globulină antirabică, două preparate pe care le avem la depozit și în toate instituțiile medicale din țară.

Asistența medicală specializată, inclusiv vaccinarea este gratuită în Moldova.

Oamenii refuză să se vaccineze, pentru că nu înțeleg pericolul. Însuși procedura, este o injecție intramusculară - un mililitru de vaccin se injectează în funcție de categoria animalului de la 3-5 doze, peste anumite intervale de timp. Oamenii trebuie să conștientizeze ca după orice mușcătură de animal să se adreseze la medic și să accepte vaccinarea.

Rabia nu se transmite de la persoană la persoană, doar în cazuri extreme, dacă pacientul prezintă toate semnele de avansare a bolii, iar saliva ajunge pe o rană deschisă. În Republica Moldova nu au existat astfel de cazuri. Animalele se infectează una de la alta prin mușcătură. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău