Câți cetățeni afgani au traversat hotarele R. Moldova după ce talibanii au preluat puterea în țara lor

  • 12 Septembrie 2021 10:58
Câți cetățeni afgani au traversat hotarele R. Moldova după ce talibanii au preluat puterea în țara lor

Republica Moldova nu pare să fie una din destinațiile preferate ale cetățenilor afgani, chiar și după ce talibanii au preluat controlul în țara lor, iar mulți dintre ei au încercat să plece din Afganistan. Câteva instituții media, făcând referire la o postare pe o rețea de socializare, au sugerat recent că cetățeni afgani și sirieni ar fi intrat în număr mare pe teritoriul Republicii Moldova. Iar îngrijorările despre o posibilă invadare a Republicii Moldova de afgani au fost alimentate și de unii politicieni. Datele oferite de Poliția de Frontieră arată însă că, cel puțin deocamdată, nu există niciun motiv de îngrijorare, având în vedere că în luna august, un singur cetățean afgan a traversat hotarul Republicii Moldova.

Unele instituții de presă au scris la sfârșitul lunii august că „Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani”. Acestea au făcut referire la o postare pe facebook în care un cetățean spunea că a văzut un avion cu zeci de cetățeni afgani și sirieni care a decolat de la București spre Chișinău.

Potrivit informațiilor oferite de Poliția de Frontieră, atât numărul de cetățeni afgani, cât și de sirieni a fost mai mic atât în luna august, față de august 2019 (nu a fost făcută comparația cu 2020 din cauza restricțiilor de călătorie de anul trecut), cât și în perioada ianuarie - august 2021 față de ianuarie – august 2019.

Astfel, în luna august un singur cetățean afgan a traversat frontiera, față de doi în august 2019. În primele opt luni ale acestui an, cinci cetățeni afgani au traversat frontierele Republicii Moldova, față de opt în aceeași perioadă a anului 2019.

Și numărul de cetățeni sirieni a fost mai mic. În luna august 59 de sirieni au traversat hotarele Republicii Moldova, față de 103 în august 2019. De la începutul anului au fost înregistrate 284 de traversări ale frontierei de către sirieni, față de aproape 700, în aceeași perioadă a anului 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău