Câți basarabeni marchează sărbătorile de iarnă după calendarul iulian ?
-
13 Ianuarie 2014 10:12
În cea mai mare parte a localităților din Republica Moldova la fel ca și în unele zone din România, sărbătorile care marchează sfârșitul de an durează de două ori mai mult.
Asta pentru că Sfântul Nicolae, Crăciunul și Revelionul este marcat de două ori, în funcție de cele două calendare după care se țin aceste sărbători. O mare parte a basarabenilor a marcat Crăciunul pe stil vechi, urmând ca la 14 ianuarie, în special la sate, să fie sărbătorit Sfântul Vasile.
În Republica Moldova doar 20 la sută din populație sărbătorește Crăciunul pe stil nou. Acesta este marcat pe 25 decembrie în unele localități din Raionul Cahul, dar și de mulți locuitori ai Chișinăului. Restul basarabenilor marchează sărbătorile de iarnă după calendarul iulian, sau pe stil vechi. Pentru a da posibilitatea tuturor moldovenilor să sărbătorească cum se cuvine Nașterea Domnului și trecerea în noul an, autoritățile de la Chișinău au decretat zile libere atât pe 25 decembrie cât și pe 7 și 8 ianuarie. Astfel, și oficial, și neoficial moldovenii sărbătoresc de două ori.
Deși crede că îndreptarea calendarului și ajustarea lui la cel gregorian ar fi benefică, președintele Societății de Etnologie din Republica Moldova, Varvara Buzilă, suține că această acțiune ar întâmpina rezistență, în special în zonele rurale.
În spațiul basarabean trecerea la calendarul gregorian, sau la stilul nou, s-a încercat în perioada României Mari, la sfârșitul anilor 1920. Această schimbare, întâmpinată cu rezistență atunci, a fost întreruptă mai apoi de autoritățile sovietice cei care aplicau ideologia ateismului militant.
Până când se vor lua decizii prin care în Republica Moldova să fie adoptat oficial stilul nou, moldovenii continuă să petreacă, cu mese întinse și ulcioare de vin, sărbătorile de iarnă, timp de aproape o lună. Abia reveniți din zilele libere acordate cu prilejul Crăciunului pe stil vechi, aceștia se pregătesc să primească în case, la începutul acestei săptămâni, de Sfântul Vasile, cetele de urători și de semănători.