Câți agricultori ar urma să primească despăgubiri pentru pierderi. Raportul Ministerului Agriculturii

  • 16 Septembrie 2020 12:50
Câți agricultori ar urma să primească despăgubiri pentru pierderi. Raportul Ministerului Agriculturii

Cu trei zile înainte de încheierea termenului limită de recepționare a dosarelor privind solicitarea compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020, ceva mai mult de 60 la sută din agricultori au depus cererile, potrivit informațiilor prezentate astăzi în cadrul unor audieri organizate de Comisia parlamentară pentru agricultură. Reprezentanții Ministerului s-au încurcat însă în cifre la prezentarea raportului, ceea ce i-a nemulțumit pe membrii comisiei.

Din cei 2385 de agricultori care ar urma să primească despăgubiri pentru pierderile la prima grupă de cereale, au depus dosare doar 1485, în situația în care termenul de depunere expiră vineri, a informat directorul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, Vadim Curmei. Dintre acestea, ceva mai mult de 900 de dosare, în valoare de aproape 200 de milioane de lei au fost soluționate deja. În același timp Vadim Curmei a menționat că agricultori nu se grăbesc să depună dosarele.

Totuși, cifrele prezentate de Ministerul Agriculturii nu au fost foarte exacte, ceea ce i-a nemulțumit pe membrii Comisiei. A fost anunțată chiar și o pauză ca Ministerul să prezinte cifre mai exacte. 

Și opoziția a criticat raportul. Președintele fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari, consideră că ministrul Agriculturii ar trebui să demisioneze din cauza lipsei de profesionalism.

Amintim că statul urmează să aloce despăgubiri pentru acoperirea parțială a pierderilor pentru peste 190 de mii de hectare de teren cultivat cu cereale din prima grupă, afectate de seceta din acest an.

Agricultorii au organizat proteste timp de mai multe zile la rând, în luna august. Aceștia au scos tractoarele și combinele în stradă, blocând mai multe trasee naționale, nemulțumiți de politicile autorităților de susținere a domeniului agricol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău