Catedrala Ministerului Apărării din Rusia va fi pictată cu o scenă „fake news” din propaganda sovietică

  • 02 Iunie 2019 13:13
Catedrala Ministerului Apărării din Rusia va fi pictată cu o scenă „fake news” din propaganda sovietică

Pe zidurile principalei catedrale a Ministerului rus al Apărării vor fi reprezentate în relief episoadele importante ale frontului estic al WWII, incluzând faptele eroice fictive ai celor 28 de ”eroi ai lui Panfil (panfilovți)”, existenta cărora a fost respinsă ca neadevărată chiar de procuratura sovietică, relatează BBC.

„Pe toate nivelurile altoreliefului, vor fi reprezentate teme istorice autentice”, scrie oficaosul Ministerului rus al Apararii, ”Krasnaya Zvezda”, „chipurile oamenilor care vor fi văzute în compoziții au fost copiate din fotografii ale unor luptatori adevărați”. „Eroii lui Panfilov ne vor privi în ochi: istoria a păstrat livretele lor militare”, se spune în ziarul ministerului, menționează Pagina de Rusia.

Fapta celor ”28 de eroi ai lui Panfilov” este o relatare din presa epocii despre ”bătălia eroică” a soldaților Armatei Roșii de lângă Volokolamsk, aproape de Moscova, în noiembrie 1941.

Articolul a fost o inventie pura a jurnaliștilor ”Krasnaya Zvezda”. În 1947, Parchetul Militar al URSS a stabilit că relatarea este falsa. Mai mult, unul dintre soldații sovietici, la care se face referire ca participant la acea batalie eroica, a fost condamnat în URSS pentru colaborationism cu armata germană pe teritoriul ocupat al URSS.

În 2015, șeful Arhivei de Stat a Rusiei, Serghei Mironenko, a reamintit ca ”fapta eroica” a celor 28 este o fictiune. Ca răspuns, ministrul Culturii, Vladimir Medinski, a declarat ca oamenii care aduc în discuție autenticitatea ”eroismului celor 28 de panfilovțî” sunt niste ”bestii criminale”, iar istoria inventata a celor 28 – „o legendă sfântă de care pur și simplu nu se poate nimeni atinge”.

Medinski a declarat că a descoperit documente care confirmă bătălia fictivă de la Volokolamsk, dar nu le-a prezentat opiniei publice nici pana astazi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău