Câte secții de votare peste hotare ar urma să fie deschise la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Decizia finală va fi luată de CEC

  • 25 Mai 2021 09:59
Câte secții de votare peste hotare ar urma să fie deschise la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Decizia finală va fi luată de CEC

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie ar urma să fie deschise peste hotare cel puțin tot atâtea secții de votare ca la scrutinul prezidențial din noiembrie 2020. Ministerul și Comisia Electorală Centrală au început pregătirile pentru organizarea votului în afara țării, decizia privind stabilirea numărului de secții de votare peste hotare urmând să fie luată de către autoritatea electorală până la data de 5 iunie, transmite Radio Chișinău.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a consultat deja misiunile diplomatice modul de organizare a alegerilor peste hotare, iar unele țări au dat deja acceptul desfășurării acestora pe teritoriul, a anunțat ministrul în exercițiu Aureliu Ciocoi.

În acest context, el a precizat că Ministerul de externe propune deschiderea unui număr mai mare de secții peste hotare, dar, cel puțin, nu mai mic decât la alegerile prezidențiale. Aureliu Ciocoi nu a precizat, însă, numărul de secții pe care îl propune pentru a fi deschise la alegerile parlamentare anticipate.

Conform estimărilor Ministerului de Externe, pentru organizarea votului peste hotare ar fi necesare 5,5 milioane de lei. Autoritățile au făcut apel către diaspora să facă voluntariat în calitate de funcționari electorali la secțiile care vor fi deschise peste hotare.

Președintele CEC, Dorin Cimil a amintit că numărul de secții de votare în afara țării este stabilit în baza unor criterii, precum numărul de alegători la scrutinul precedent, numărul de cetățeni înregistrați prealabil, dar și informațiile deținute de misiunile diplomatice. Comisia urmează a stabili numărul de secții deschise peste hotare până la data de 5 iunie, a precizat Dorin Cimil.

Amintim că la alegerile prezidențiale au fost deschise 139 de secții în afara țării, unde a votat un număr record de cetățeni – peste 263 de mii. La mai multe secții, în țări membre ale UE, s-au format cozi, iar în câteva cazuri nu au ajuns buletine de vot.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău