Câte mandate ar obține în viitorul Parlament PSRM,PD și ACUM, potrivit Barometrului Electoral - 2019

  • 06 Decembrie 2018 09:13
Câte mandate ar obține în viitorul Parlament PSRM,PD și ACUM, potrivit Barometrului Electoral - 2019

Partidul Socialiștilor ar putea obține 48 de mandate de deputat în viitorul Parlament, 25 – din votul general și 23 – pe circumscripții uninominale. Blocul electoral ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, ar acumula 28 de mandate, 14 – din votul general și 14 pe circumscripții. Partidul Democrat ar obține 18 mandate de deputat, mai multe provenind din circumscripții.

Datele sunt prezentate de către compania de sondaje Date Inteligente SRL în prima ediție a Barometrului Electoral – 2019.

Într-un comunicat de presă al companiei, citat de IPN, se spune că pentru rezultatele votului general, au fost utilizate datele ultimei ediții a Barometrului Opiniei Publice, cu mențiunea că Date Inteligente presupune că Partidul Șor ar trece pragul electoral de 6%. În BOP, acest partid a acumulat 5,9% din opțiunile celor deciși. De asemenea, ca și în BOP, Date Inteligente crede că la moment PCRM are șanse să depășească pragul electoral, la fel ca și alte partide.

La votul pe circumscripții, compania presupune că Partidul Unității Naționale ar putea acumula un mandat din partea diasporei, zona vest. În această circumscripție doar un singur candidat face campanie activă și este din partea PUN. De asemenea, se presupune că PCRM ar putea lua un mandat de deputat în alegerile pentru circumscripții, cel mai probabil va fi în circumscripția Criuleni – Dubăsari. Partidului Șor i-au fost alocate două circumscripții din zona Orhei, deși acest partid ar putea produce surprize și în alte circumscripții.

PSRM are mari șanse să-și adjudece cele două circumscripții din stânga Nistrului, cele două din UTA Găgăuzia, cea din diaspora de est, cea din Taraclia, 11 mandate din nordul țării, cinci din orașul Chișinău și încă patru din sud. PDM ar avea de câștigat preponderent în zona de centru și sud, ca și ACUM. Excepție e faptul că Date Inteligente nu anticipează ca alți candidați decât de la ACUM și PSRM să câștige în municipiul Chișinău. Cel puțin, la moment nu există candidați puternici din alte partide care să-și fi anunțat intenția de a lupta în capitală.

Deoarece la moment foarte puțini candidați și-au anunțat participarea la scrutin în circumscripții uninominale, s-ar putea ca situația în multe circumscripții să se schimbe, în special din zona centru și sud. Un alt factor ține de alegerea deputatului doar din primul tur, ceea ce înseamnă că un candidat ar putea câștiga mandatul chiar și cu 25%, în cazul în care sunt și alți candidați puternici. Și aceasta face prezicerea câștigătorului mult mai dificilă.

Date Inteligente anticipează că aproape jumătate de Parlament va fi reprezentat de PSRM, în timp ce ACUM ar fi a doua forță electorală care ar accede. Din partidele reprezentate acum în prezent în Parlament, doar PSRM și PDM ar reveni în Legislativ în baza votului general, în timp ce PL, PLDM, PPEM – nu. Ar putea fi pentru prima dată în ultimii 20 de ani când PCRM n-ar accede în Parlament pe liste. Noile partide ar fi PAS și PPPDA – în cadrul blocului ACUM, Partidul Șor și, eventual, un deputat din partea PUN.

Compania anunță că va elabora, începând cu 5 decembrie, săptămânal, Barometrul Electoral – 2019, în care va prezenta configurația cea mai probabilă a noului Parlament, care va fi ales după sistemul mixt. De la o ediție la alta, vor apărea anumite schimbări, în funcție de informațiile obținute și de evenimentele care pot schimba situația în votul general sau în anumite circumscripții.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău