Cătălin Gomboș, în 2011 redactor șef știri la Radio Chișinău: „Principiile de la care am pornit de la bun început, când am lansat acest post de radio, au fost cele ale jurnalismului corect și echidistant”

  • 29 Noiembrie 2021 09:53
0%
00:00:00
00:00:00

Radio Chișinău: Cătălin, ai fost corespondent al Radio România la Chișinău, iar odată cu deschiderea Radio Chișinău, ai preluat conducerea redacției de știri. Ce a adus nou Radio Chișinău în spațiul informațional din Republica Moldova și de ce a fost necesar acest post de radio aici?

Cătălin Gomboș: Ceea ce a adus nou Radio Chișinău este un mod de a face știrile, în primul rând, din punctul meu de vedere, pentru că m-am ocupat de știri. Un mod de a face știrile similar cu cel pe care îl avem la Radio România, la standarde ridicate din punct de vedere editorial și al rigurozității lingvistice, fără înflorituri, fără parti-pris-uri, pentru că era nevoie în Republica Moldova de încă o voce echilibrată și echidistantă, dat fiind că acestea erau destul de puține la momentul la care a fost lansat Radio Chișinău. Din punctul acesta de vedere, Radio Chișinău a venit cu un plus pentru viața mediatică din Republica Moldova. În al doilea rând, Radio Chișinău, prin natura sa, face partea din corporația mai mare Radio România și preia și o parte din programele de la Radio România. Aduce mai aproape de ascultătorii din Chișinău și din Republica Moldova un anume gen de actualitate, un anume gen de programe de care unii dintre ei sunt interesați. Foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova sunt și cetățeni ai României și atunci este normal să vrea să afle ce se întâmplă în acest spațiu informațional.

Radio Chișinău: Care sunt valorile și principiile jurnalistice care au stat la baza creării Radio Chișinău?

Cătălin Gomboș: La bază creării Radio Chișinău și Radio Arena, pentru că trebuie să amintim și acest aspect – Radio Chișinău într-adevăr s-a lansat oficial la 1 decembrie 2011, însă noi cu toții împreună lucram deja ca echipă sub o altă denumire, Radio Arena, de câteva luni bune, timp în care s-a sudat și echipa noastră, timp în care s-a cristalizat și produsul editorial și a devenit mai bun. Principiile de la care am pornit de la bun început, când am lansat acest post de radio, au fost cele ale jurnalismului corect și echidistant. Nu ne ascundem de informație, dacă este ceva de dat, de difuzat, se difuzează. Nu suntem părtinitori, încercăm să evităm capcanele propagandei de o parte și de alta și să spunem adevărul.

Radio Chișinău: Cum se vede impactul Radio Chișinău la 10 ani de la lansarea sa oficială?

Cătălin Gomboș: Un lucru se întâmplă de la bun început și asta a fost și una din ideile care au fost la baza Radio Chișinău. Radio Chișinău are dublu sens, pe deoparte, preia informație inclusiv din România pentru spațiul informațional din Republica Moldova, pe de altă parte, funcționează ca un corespondent colectiv al Radio România, deci actualitatea din Republica Moldova ajunge în România mulțumită Radio Chișinău, pe undele Radio România Actualități și ale celorlalte canale. Mai mult decât atât, și aceasta m-a bucurat pe mine foarte tare, am văzut de nenumărate ori în ultimii ani, că Radio Chișinău este preluat direct de la Chișinău de diferite publicații din România atunci când urmăreau actualitatea din Republica Moldova, și citat în România. Am văzut că se întâmplă acest fenomen și la Chișinău: materiale date de Radio Chișinău sunt preluare pe diferite agregatoare de acolo sau chiar și de alte publicații. Deci, cel puțin pentru jurnaliști, este clar că a avut un impact acest post și este văzut ca un post credibil, de unde se pot prelua informații verificate și la prima mână.

Interviu realizat de Natalia Zaharescu

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău