Cât va costa implementarea majorărilor salariale în sectorul bugetar

  • 29 Octombrie 2018 12:07
Cât va costa implementarea majorărilor salariale în sectorul bugetar

Implementarea noului sistem unitar de salarizare în instituțiile finanțate din bugetul de stat și bugetele locale, se estimează pe termen mediu (2019-2021) la 3950 milioane de lei. Potrivit proiectului de lege, expus pentru consultări publice, mijloacele respective sunt prevăzute în Cadrul bugetar pe termen mediu și nu necesită surse suplimentare, transmite IPN.

Odată cu adoptarea noului sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar, valoarea minimă de referință pentru cea mai joasă clasă de salarizare se propune a fi stabilită la nivel de 1500 de lei. Către anul 2021, se preconizează o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55 % – din bugetele locale.

Ministerul Finanțelor menționează caracterul unitar al noului sistem de salarizare. Evaluarea posturilor permite gruparea obiectivă a posturilor cu valoare similară, conform principiului „plată egală pentru muncă egală”. De asemenea, sistemul permite avansarea în grade de salarizare (pe verticală) și trepte de salarizare (pe orizontală).

Salariul de funcție cuprinde majoritatea sporurilor, suplimentelor, indemnizațiilor și alte plăți salariale aferente postului, existente la moment. Totodată, performanța (partea variabilă a salariului) se aplică pentru o parte de angajați din sectorul bugetar. Una din garanțiile sociale ale noului sistem de salarizare vizează păstrarea venitului salarial total, în cazul în care conform noilor reguli de salarizare angajatului i se stabilește un salariu mai mic decât cel deținut anterior.

Autoritățile estimează că legea va intra în vigoare la 1 decembrie anul curent. Astfel, primul salariu care va fi plătit la începutul anului viitor ar putea fi achitat în conformitate cu noua lege.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău