Cât i-ar lua lui Putin să ajungă la Chișinău (Ziarul Național)

  • 04 Septembrie 2014 08:45
Cât i-ar lua lui Putin să ajungă la Chișinău (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 4 SEPTEMBRIE

Referindu-se la declarația președintelui rus Vladimir Putin potrivit căreia ar putea ajunge la Kiev în 2 săptămâni, Ziarul Național se întreabă cât i-ar lua lui Putin să ajungă la Chișinău. Fostul viceministru al Afacerilor Interne, Ghenadie Cosovan, este de părere că „dacă se trece frontiera conflictului actual, se începe al treilea război mondial. Dacă se ajunge la Nicolaev, conflictul va fi internaționalizat”. Analistul politic Oazu Nantoi afirma ca Ucraina plătește un preț grav, pentru că în cei 23 de independență politicienii de la Kiev s-au prefăcut că edifică un stat. Același risc ne paște și pe noi.

Rusia ar putea ocupa sud-estul Ucrainei, dar și regiunea transnistreană, susține comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, într-un interviu în presa germană, preluat de Timpul. Oficialul l-a acuzat pe Putin că utilizează armele și face declarații false, iar acest lucru ar putea înrăutăți situația din zonă.

Partea proastă a lucrurilor e că Rusia caută să implice în operațiunile militare din Ucraina și Moldova transnistreană, remarcă Ziarul de Gardă. Potrivit locotenent­-colonelului Anatol Caraman, președintele Asociației „Tiras­Tighina”, la început de săptămână „toată tehnica blindată de pe platoul Copanca­-Chițcani a fost retrasă și aliniată în ordine de luptă în partea de sud a raionului Slobozia, la hotar cu Ucraina”. În opinia lui Caraman, Rusia se pregătește să atace Ucraina pe direcția Odessa și să deschidă un al doilea front pentru Ucraina. În cazul în care Moscova va da ordin de atac, spune președintele de la Tiras­Tighina, Ucrainei îi va fi foarte greu să reziste pe două fronturi, iar pierderea Odessei va fi o catastrofă nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Republica Moldova. „Nu­-i exclus să ne pomenim cu surprize foarte mari nu doar la Nistru, ci și în Bugeacul găgăuzesc, unde Rusia de mult se pregătește de război”, opinează Caraman.

ZGD relevă că ÎPS Vladimir, pe numele său de mirean, Nicolae Vasile Cantarean deține, în arendă, prin intermediul unei firme în care figurează în calitate de fondator, alături de un alt slujitor al Domnului, un hectar de pădure în apropierea s. Ruseștii Noi, r. Ialoveni, pe care are construită o casă de vacanță, îngrădită și ferită de ochii muritorilor de rând. ÎPS mai are un apartament de lux de 175 m.p., estimat de experți imobiliari la peste 3 milioane de lei și figurează în calitate de fondator la încă un SRL, specializat în reparația automobilelor.

Totodată Adevărul scrie ca viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, are trei firme, dar nu declară venituri din activitatea acestora. Una dintre firme a avut vânzări de aproape 9 milioane de lei, în 2012, anunță portalul Moldova Curată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău