Cât de reală este obținerea creditului rusesc. EXPERT: Depinde cine a inclus în acord prevederile declarate neconstituționale. Sunt o inovație de-a lui Igor Dodon sau un instrument geostrategic al Rusiei

  • 20 Iulie 2020 13:41
Cât de reală este obținerea creditului rusesc. EXPERT: Depinde cine a inclus în acord prevederile declarate neconstituționale. Sunt o inovație de-a lui Igor Dodon sau un instrument geostrategic al Rusiei

Federația Rusă este gata să reia negocierile cu Republica Moldova în vederea semnării unui nou acord de împrumut. Premierul Ion Chicu, a precizat în cadrul unui briefing că în noul document nu se vor regăsi prevederi care au fost declarate neconstituționale de Curtea Constituțională.

 

Ion Chicu a declarat că subiectul reluării negocierilor privind semnarea unui nou acord de împrumut cu Federația Rusă a fost discutat la sfârșitul săptămânii trecute în cadrul unei întrevederi cu omologul său rus, Mihail Mișustin.

Potrivit premierului, în cadrul negocierilor urmează să fie excluse din acord prevederile declarate anterior neconstituționale de Înalta Curte.

Partea rusă este dispusă și este gată să reia negocierile, astfel încât să eliminăm din acord elementele menționate în decizia Curții Constituționale. Urmează niște proceduri interne în Republica Moldova. Este necesar să avem avizul Comisiei parlamentare pentru reluarea negocierilor. Sper să fie acest aviz săptămâna aceasta. După aceea, se poate formal de început negocierile. Mingea este pe terenul nostru.

Analistul politic, Ion Tăbârță consideră că, deocamdată, negocierile despre creditul rusesc sunt la nivel de speculații și au miză geopolitică și electorală. Cât de real și în ce condiții ar putea fi obținut creditul rusesc depinde de evoluția perioadei electorale, susține Ion Tăbârță. Dacă prevederile declarate neconstituționale au fost incluse de Federația Rusă, atunci partea rusă va căuta cum acestea, sub o formă sau alta, să se regăsească în noul document.

Problema cu aceste prevederi secrete noi nu știm tot substratul lor. Pe cât de mult este implicat statul rusesc sau sunt implicați o serie de oameni din lumea afacerilor care încercau să vină cu o anumită influență în Republica Moldova. Punctul doi din acord care se referea la faptul că orice datorie a unui cetățean sau unor actori moldoveni poate fi transformată în datorie de stat, trebuie să vedem, mai întâi, cât din credit a fost o inovație locală a lui Igor Dodon cu persoane gen Ceaika și cât aici au fost implicate anumite structuri ale statului rus în modul în care a fost elaborat acel acord privind creditul rusesc. De aceea, dacă până la urmă este o inovație sau prevedere introdusă de Igor Dodon, atunci Federația Rusă va renunța fără mari probleme. Iar dacă până la urmă era un instrument geostrategic al Rusiei atunci se vor gândi cum aceste prevederi sub o formă sau alta să se regăsească în acel acord.

Amintim că în luna mai Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile unui acord de împrumut cu Rusia în valoare de 200 de milioane de euro, fiind vorba de încălcări de procedură, dar și unele dispoziții care ar fi fost în detrimentul Rep. Moldova.

Printre prevederile care au stârnit îngrijorări în societate se numără cea care ar fi permis includerea în datoria de stat a restanțelor unor agenți economici. Reprezentanții partidelor contestatare ale acordului de credit, precum și unii experți s-au referit, în special, la riscul ca restanța regiunii transnistrene de 6,5 miliarde de dolari la gazul livrat de Rusia să fie inclusă în datoria Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău