Cât câștigă cei mai importanți oameni din Justiția din R. Moldova

  • 07 August 2020 18:42
Cât câștigă cei mai importanți oameni din Justiția din R. Moldova

Salariile de funcție ale șefilor din Justiție sunt calculate în baza unor formule complicate și depind de vechimea în muncă, gradele profesionale, titlurile științifice, didactice sau onorifice. Reporterii portalului Anticoruptie.md au analizat și vă prezintă ce câștiguri au în 2020 conducătorii celor mai importante instituții din Justiție, plătiți din banii publici. Lefurile unora dintre ei ajung și la 40 de mii de lei pe lună, se arată într-un material realizat de Anticoruptie.md.

După adoptarea, în noiembrie 2018, a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, formula de calcul a salariilor șefilor din Justiție s-a schimbat. Articolul 9 prevede că salariului lunar brut este format din:

  1. salariul de bază, ce reprezintă produsul între valoarea de referință, notată în Legea cu privire la bugetul de stat pentru anul respectiv și coeficientul de salarizare, diferit pentru fiecare funcție;
  2. sporul lunar pentru gradul profesional;
  3. sporul lunar pentru deținerea titlului științific și/sau științifico-didactic;
  4. sporul lunar pentru deținerea titlului onorific.

Pe lângă acestea, bugetarii pot beneficia după caz și de sporul pentru performanță; sporuri cu caracter specific; sporul de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile; sporuri pentru munca suplimentară, pentru munca de noapte și/sau pentru munca prestată în zilele de sărbătoare nelucrătoare și/sau în zilele de repaus; supliment pentru participare în proiecte de dezvoltare în domeniul de competență în cadrul unității bugetare în care este angajat; premii unice.

Președinta Curții Constituționale - Domnica Manole

Salariul brut (până la reținerea taxelor) al Domnicăi Manole este de 39.350 de lei și reprezintă produsul dintre valoarea de referință, în cazul dat 2.600 de lei și coeficientul de salarizare, în cazul dat 15, la care se adaugă un spor lunar pentru gradul doi de calificare.

Colaj: CIJM

 

Președintele (interimar) Consiliului Superior al Magistraturii - Anatol Pahopol

Anatol Pahopol are un salariu lunar brut de 38.128 de lei și reprezintă produsul dintre valoarea de referință, în cazul dat 2.600 de lei și coeficientul de salarizare, în cazul dat 15,53, la care se adaugă un spor lunar pentru gradul doi de calificare.

 

CITIȚI CONTINUAREA pe ANTICORUPTIE.MD

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău