Câștigătorii prestigioaselor Medalii Goethe pe anul 2021 au fost premiați

  • 29 August 2021 14:52
Câștigătorii prestigioaselor Medalii Goethe pe anul 2021 au fost premiați

Câștigătorii prestigioaselor Medalii Goethe pe anul 2021 au fost premiați, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii care a fost organizată în orașul german Weimar, desemnat Capitală Europeană a Culturii în 1999, informează DPA, potrivit Agerpres.

Din cauza pandemiei de coronavirus, doar balerina și coregrafa Wen Hui din China a putut să își primească medalia și a fost prezentă la ceremonia de sâmbătă, a precizat un purtător de cuvânt al Institutului Goethe din Weimar.

Prințesa Marilyn Douala Manga Bell din Camerun, care este specialistă în economie socială, și compozitorul japonez Toshio Hosokawa au fost recompensați printr-o ceremonie online.

Medalia Goethe este o distincție oficială acordată de Republica Federală Germania unor personalități care au adus servicii deosebite limbii germane și relațiilor culturale internaționale.

Ceremonia de atribuire a Medaliilor Goethe - organizată în ziua de naștere a poetului Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) - este unul dintre evenimentele centrale ale manifestărilor organizate în Weimar pentru a marca această aniversare. Un festival artistic din același oraș german, Kunstfest Weimar, a contribuit la realizarea programului dedicat acestor evenimente.

Wen Hui a fost prezentă în Weimar pe durata acestui weekend pentru a asista la premiera filmului ei documentar "I am 60" în cadrul festivalului.

Artista s-a născut la Beijing în 1960 și a înființat prima companie independentă de balet din China, în anul 1994. Prin creațiile sale, artista chineză a construit punți de legătură între stiluri diverse de dans, de la baletul revoluționar și până la dansul contemporan, a declarat Carena Schlewitt, în cadrul ceremoniei de sâmbătă.

Ea plasează trupul feminin în centrul spectacolelor sale și militează pentru aprecierea rolului social al femeilor.

Prințesa Marilyn Douala Manga Bell a fost recompensată pentru "ideile sale anticipative ce vizează împăcarea cu nedreptățile coloniale", au anunțat organizatorii. Marilyn Douala Manga Bell, care prezidează organizația culturală cameruneză Doual'art, a avut o contribuție importantă în construirea comunităților globale.

Recompensarea ei reprezintă un memento al faptului că împăcarea cu trecutul colonial nu înseamnă doar retrocedarea operelor de artă furate și acordarea unor plăți compensatorii, ci subliniază și nevoia de a realiza o nouă istoriografie.

Toshio Hosokawa este considerat unul dintre cei mai cunoscuți compozitori contemporani din Japonia. El a fost premiat pentru "limbajul său muzical inconfundabil", pe care l-a creat inspirându-se din tensiunile dintre cultura occidentală și cea japoneză.

Rezultatul creațiilor sale reprezintă mai mult decât un pod între Orient și Occident, fiind, în realitate, o recunoaștere a faptului că această divizare culturală nu este necesară. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău