Cartofi pe Lună. Misiunea lunară chineză Chang E 4 va încerca să cultive în spațiu plante și legume

  • 12 Aprilie 2018 13:56
Cartofi pe Lună. Misiunea lunară chineză Chang E 4 va încerca să cultive în spațiu plante și legume

Misiunea lunară chineză Chang E 4, prevăzută să fie lansată în cadrul programului spațial național la sfârșitul anului acesta, va încerca să cultive pe satelitul terestru plante și legume, precum cartoful, ca parte a experimentelor prevăzute pentru o viitoare colonie spațială, informează joi agenția Xinhua, citată de EFE.

Chang E 4, a doua sondă spațială chineză care va ateriza pe suprafața selenară, va transporta un mic recipient cu semințe de cartof și de gâscariță (arabidopsis), o plantă erbacee, astfel încât să poată să se dezvolte și să înflorească pe Lună.

Sonda va transporta și ouă de viermi de mătase, iar evoluția acestui material biologic va fi înregistrată video pentru a putea fi controlată de pe Terra.

Experimentul, numit „minibiosfera lunară”, a fost selecționat dintre cele peste 200 cuprinse în programul spațial chinez și a fost conceput de 28 de universități chineze, în frunte cu facultatea din Chongqing.

Programul Chang E (care și-a primit numele de la zeița care potrivit legendei chineze trăiește pe Lună) a început odată cu lansarea primei sonde orbitale în 2007, iar de atunci au fost instalați pe orbita selenară patru sateliți.

Scopul final al programului este trimiterea pe termen lung a unui echipaj uman pe Lună, deși nu a fost încă stabilită data acestei misiuni, care potrivit experților ar putea avea loc în anul 2036.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău