Cărți de cinema, lansate într-un eveniment special la Zilelor Filmelor Românesc la Chișinău

  • 11 Septembrie 2023 08:30
Cărți de cinema, lansate într-un eveniment special la Zilelor Filmelor Românesc la Chișinău

Ediția a noua a Zilelor Filmelor Românesc la Chișinău propune, în afara proiecțiilor și întâlnirilor cu cineaști, un moment special. Este vorba de lansarea unor cărți de cinema, în cadrul unui eveniment care îl va avea ca invitat pe Andrei Gorzo, profesor universitar și unul dintre cei mai importanți critici de film din România.

Andrei Gorzo își va lansa cele mai recente două volume: “Viața, moartea și iar viața criticii de film” (Editura Polirom, 2019) și “Beyond the New Romanian Cinema: Romanian Culture, History, and the Films of Radu Jude” (Editura Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, 2023), acesta din urmă scris în engleză împreună cu Veronica Lazăr.

El va vorbi de asemenea despre o carte esențială de teorie a filmului, “Ce este cinematograful”? (Volumele 1 și 2, Editura Polirom, 2022), de André Bazin, a cărei traducere integrală în limba română a coordonat-o.

Evenimentul, cu intrare liberă, va avea loc duminică, 24 septembrie, de la ora 13.00, în holul cinematografului Cineplex-Loteanu și va fi organizat în parteneriat cu Librăria Cărturești Chișinău. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe cu autorul, se arată în comunicatul ZFR.

Andrei Gorzo a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București și la New York University. Doctor în cinematografie și lector universitar, cercetează și predă la UNATC istoria cinematografului și a ideilor despre cinema. A început să publice cronici de film în 1996 și a scris asiduu în presa culturală românească – în perioada 2003-2015 a fost titularul unei rubrici săptămânale de cinema în revista “Dilema Veche”.

Prima lui carte, “Bunul, răul și urâtul în cinema”, a apărut în 2009 la Editura Polirom. A mai publicat “Lucruri care nu pot fi spuse altfel. Un mod de a gândi cinemaul, de la André Bazin la Cristi Puiu” (Editura Humanitas, 2012) și “Imagini încadrate în istorie. Secolul lui Miklós Jancsó” (Editura Tact, Cluj-Napoca, 2015).

A noua ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău va avea loc între 21 și 24 septembrie la cinematograful Cineplex-Loteanu.

Mai multe informații și întregul program pot fi găsite pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum și pe site-ul zfrmd.ro.

ZFR este un eveniment organizat de către Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA  și casa de producție ROVA FILM din România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău