Cartea albă. Propunerile investitorilor străini din Republica Moldova

  • 28 Mai 2015 14:03
Cartea albă. Propunerile investitorilor străini din Republica Moldova

Previzibilitatea politicii bugetar-fiscale, armonizarea legislației fiscale cu cea europeană, precum și o serie de modificări ale Codului Muncii sunt o parte din propunerile investitorilor străini din Republica Moldova care se conțin în a IV-a ediție a așa-numitei Cărți Albe. Autoritățile recunosc existența mai multor probleme și neajunsuri și susțin că sunt elaborate propuneri…

Previzibilitatea politicii bugetar-fiscale, armonizarea legislației fiscale cu cea europeană, precum și o serie de modificări ale Codului Muncii sunt o parte din propunerile investitorilor străini din Republica Moldova care se conțin în a IV-a ediție a așa-numitei Cărți Albe. Autoritățile recunosc existența mai multor probleme și neajunsuri și susțin că sunt elaborate propuneri pentru un șir de modificări ale legislației. Unele doleanțe ale investitorilor străini, cel puțin pentru moment, nu pot fi însă realizate.

„Cartea albă - propuneri de ameliorare a climatului investițional în Republica Moldova” a fost elaborată de Asociația Investitorilor Străini din Moldova. Aceasta  enumeră cele mai importante obstacole pentru investiții și dezvoltarea businessului din Republica Moldova și formulează propuneri concrete pentru depășirea acestor impedimente. Membrii Asociației se declară optimiști în ceea ce privește viitorul Republicii Moldova și salută programul de reforme adoptate și implementate de către Guvernul Republicii Moldova în ultimii ani.

Totodată,  membrii Asociației susțin că s-au ciocnit și se ciocnesc de diverse provocări, situații critice și “mici crize” în lucrul lor de zi cu zi în Republica Moldova. Printre acestea sunt justiția, uneori incorectă și legsilația care încă nu este racordată la standardele europene, susține Alexander Koss, reprezentantul unei companii cu capital străin, producătoare de zahăr.

”Una din probleme este cea a justiției moldovenești și specificul unor decizii judecătorești despre care cunoașteși . Al doilea moment este șleșfuirea legislației fiscale și a celei din domeniul muncii, care sunt încă departe de standardele europene. Este necesar să fie elaborate în așa fel  încât să nu permită interpretară dublă și să fie cât mai apropaite de nivelul Uniunii Europene”, a declarat Alexander Koss.

Ludmila Climoc, reprezentantul unei companii de telefonie mobilă a remarcat și lipsa de previzibilitate a politicii bugetar-fiscale.

”Republica Moldova are nevoie de un cadru previzibil și stabil, aceasta este și o precondiție pentru lucrul eficient al întreprinderilor”, a declarat Ludmila Climoc.

Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, a recunsocut existența acestor probleme, dar a menționat că, cel puțin deocamdată, este complicat să fie elaborată o politică bugetar-fiscală pe termen lung.

”Businesul când face o prognoză, nu vă uitați la taxe. Dvs. Înțelegeți foarte bine că țara care are un PIB atât de mic și un volum atât de mic al bugetului dacă dorește să devinîă membră a UE va fi nevoită în timp să ajusteze taxele la acele nivele care există în țările membre ale UE”, a declarat Anatol Arapu.

Asociația Investitorilor Străini, din care fac parte reprezentanți ai celor mai mari companii cu capital străin din țară,  marchează în acest an 10 ani de activitate. Asociația a mai lansat ediții ale Cărții Albe în 2005, 2006 și 2009.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău