Carte despre tratarea ulcerului și a durerilor din 1532, vedeta expoziției de carte veche 'Istoria Medicinei'

  • 11 Decembrie 2018 17:08
Carte despre tratarea ulcerului și a durerilor din 1532, vedeta expoziției de carte veche 'Istoria Medicinei'

O carte veche de aproape 500 de ani, despre tratarea ulcerului și a durerilor, aflată în colecția Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureș din anul 1945, este vedeta expoziției 'Istoria Medicinei', deschisă marți la Sala Muzeu a Bibliotecii Medicale.

Directorul Bibliotecii UMFST Târgu Mureș, Anamaria Helgiu, a arătat că cea mai veche carte din colecția instituției este 'Epitome opusculi de curandis pustulis' (Mici scrisori despre tratarea ulcerului și a durerilor) de Laurentio Phrisio, din anul 1532, și că în colecție mai există 11 titluri de carte din anii 1532 - 1572 și 10 titluri din 1606-1699. 

'Avem aici un fond de carte veche, în special medicală, românească și străină, din secolul XVI până în secolul XIX. Fondul este format din dicționare, lexicoane, atlase, tratate și lucrări științifice, editate în limba latină, germană, franceză, maghiară și română. Între autorii acestor lucrări se află nume de referință care au pus bazele învățământului medical românesc, cum ar fi Victor Babeș, Carol Davila, Nicolae Kretzulescu, Nicolae Kalinderu, Episcopescu Ștefan Vasile.

La crearea acestui fond și-au adus contribuția, prin donații, cadre didactice din universitatea noastră, dar s-au primit și donații de la anumite Instituții Medicale la înființarea Universității noastre, în 1945, când a luat ființă Institutul de Medicină din Târgu Mureș, desprins din cadrul Universității Bolyai din Cluj. Pentru o mai bună conservare și pentru a facilita accesul la aceste publicații, în prezent o parte din cărți sunt digitizate și pot fi accesate de cititori în format electronic', a arătat Anamaria Helgiu. 

Alături de cea mai veche carte 'Epitome opusculi de curandis pustulis' din 1532, în colecția UMFST Târgu Mureș mai regăsim două teze de doctorat 'Disertație medico practică despre hemoragii' din 1784 și 'Conspect sistematico-practic asupra apelor minerale din Marele Principat al Transilvaniei' din 1818, ambele în limba latină, publicate la Viena.

O altă valoare a expoziției este prima ediție a 'Farmacopeea Română' din 1862, tipărită în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, o ediție bilingvă, în latină și română.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău