Carp, despre incidentul de la Naslavcea: Ar fi vorba despre o rachetă rusească, de tip Kalibr, lansată de pe o navă maritimă

  • 09 Noiembrie 2022 14:29
Carp, despre incidentul de la Naslavcea: Ar fi vorba despre o rachetă rusească, de tip Kalibr, lansată de pe o navă maritimă

Comisia parlamentară securitate națională și apărare a audiat astăzi, 9 noiembrie, reprezentanții Ministerului Apărării cu privire la incidentul de la finele lunii octombrie din localitatea Naslavcea, unde rămășițele unei rachete rusești au căzut pe teritoriul localității. După cum a declarat președintele Comisiei, Lilian Carp, este vorba despre o rachetă rusească, de tip Kalibr, lansată de pe o navă maritimă, transmite Radio Chișinău.

Prima variantă e ca ar fi fost dată jos de sistemul antiaerian al Ucrainei… Dar e mai puțin probabil să poți demonstra acest lucru. Se ia în calcul faptul că această rachetă ar fi căzut așa, fără să-și atingă ținta. Acestea sunt informații prezentate, în prealabil, de Ministerul Apărăii. Dosarul se află la Procuratură. Informații suplimentare sunt deținute și de Serviciul de Informații și Securitate. În baza rămășiților pieselor depistate, se poate stabili exact despre ce tip de rachetă e vorba. Ministerul Apărării spune că ar fi o rachetă de tip „Kalibr”, care putea fi lansată de pe o navă maritimă. Alte detalii decât că e o rachetă de tip „Kalibr” nu există”, a adăugat Lilian Carp.

Lilian Carp a menționat că Rusia nu a oferit nicio explicație.

Noi am solicitat răspunsuri din partea Federației Ruse referitor la acest caz, dar și despre survolarea teritoriului R. Moldova de către rachetele rusești… Nu am primit răspuns la solicitările făcute. De ce nu am primit răspuns? Suntem într-o situație geopolitică foarte complicată, iar Federația Rusă a început războiul în Ucraina fără a da explicații. Suntem și noi în aceeași situație... Suntem într-o zonă complicată”, a spus Carp.

Amintim că pe 31 octombrie, rămășițele unei rachete, care a țintit barajul de la Novodnestrovsk din Ucraina, dar a fost doborâtă de sistemul de apărare antiaerian din țara vecină,  a căzut în preajma localității de frontieră Naslavcea. Nu au fost înregistrat victime dar geamurile și acoperișurile mai multor locuințe au fost avariate. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău