Carierele judecătorilor – înghețate. CSM a suspendat toate concursurile lansate anterior

  • 02 Iunie 2021 15:09
Carierele judecătorilor – înghețate. CSM a suspendat toate concursurile lansate anterior

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să suspende desfășurarea tuturor concursurilor privind cariera judecătorilor. Decizia a fost luată după ce anterior Curtea de Apel Chișinău a obligat, de mai multe ori, să anuleze hotărârile privind rezultatele concursurilor desfășurate și să emite decizii favorabile pentru unii candidați. CSM a adoptat hotărârea de suspendare a concursurilor în data de 18 mai. Aceasta a fost publicată recent pe pagina web a instituției, scrie bizlaw.md.

Plenul CSM spune că, Curtea de Apel Chișinău a adoptat hotărâri prin care a admis acțiunile unor judecători care au eșuat concursurile la care au participat (nu au fost promovați în funcție) și a dispus anularea hotărârilor Plenului CSM cu obligarea Consiliului la adoptarea actelor administrative individuale favorabile acestor candidați. Hotărârile Curții de Apel Chișinău au fost contestate de Consiliul Superior al Magistraturii în modul prevăzut de lege, iar Curtea Supremă de Justiție nu s-a expus asupra recursurilor, menționează sursa citată.

În anul 2020, CSM a fost obligat, de CSJ, să adopte un act individual favorabil unuia dintre candidații înscriși în concurs. Totuși, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii spune că prezența doar a unei decizii de acest gen nu poate fi calificată și percepută ca practică uniformă a CSJ pe această categorie de dosare. Mai mult, Consiliul spune că Curtea de Apel Chișinău, prin adoptarea hotărârilor de obligare a Consiliului Superior al Magistraturii să emită actul administrativ favorabil unui candidat, a desfășurat, de fapt, concursul și a stabilit câștigătorul, asumându-și competențe ce nu aparțin unei instanțe judecătorești.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii mai menționează că instanța de judecată, prin adoptarea actelor judecătorești care obligă Plenul CSM să emită hotărâri favorabile referitor la desfășurarea concursurilor, a admis ingerința în votul discreționar al membrilor CSM, ce ține de rezultatul unui concurs de numire, promovare sau transfer în funcția de judecător, care de fapt constituie o activitate internă și exclusivă a Consiliului Superior al Magistraturii.

Prin urmare, concursurile anunțate de Consiliul Superior al Magistraturii nu pot fi desfășurate până când Curtea Supremă de Justiție nu se va expune asupra legalității și temeiniciei hotărârilor Curții de Apel Chișinău prin care au fost admise acțiunile unor candidați care au eșuat concursurile și au fost anulate hotărârile CSM.

Curtea Supremă de Justiție a calificat declarațiile membrilor CSM ca fiind o ingerință în actul de justiție, o tentativă asumată de influențare și intimidare a corpului judecătoresc, pentru a determina adoptarea unor soluții favorabile Consiliului Superior al Magistraturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău