Care sunt țările cu cele mai puternice pașapoarte în 2022. Marea Britanie și SUA își continuă declinul

  • 31 Ianuarie 2022 17:12
Care sunt țările cu cele mai puternice pașapoarte în 2022. Marea Britanie și SUA își continuă declinul

În întreaga lume există 227 de destinații de călătorie care le cer vizitatorilor un pașaport pentru a le trece granița. Nu există vreo țară ai cărei cetățeni să poată intra în fiecare stat din lume însă cele din topul clasamentului se apropie destul de mult, scrie Euronews, citat de HotNews.ro.

Clasamentul alcătuit de Henley Passport Index ilustrează un tablou interesant cu privire la viitorul călătoriilor, oferind o imagine mai de ansamblu a celor care se vor bucura de cea mai mare mobilitate într-o lume post-pandemică, notează sursa citată.

Henley Passport Index folosește datele de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) pentru a calcula câte destinații de călătorie le sunt accesibile cetățenilor diferitelor țări fără viză sau cu viză la sosire, spre deosebire de un proces de verificare mai complicat (și ce durează mai mult).

Uite care sunt țările cu cele mai puternice pașapoarte în 2022:

1. Japonia și Singapore (192 de țări)
2. Coreea de Sud și Germania (190 de țări)
3. Spania, Luxemburg, Italia și Finlanda (189 de țări)
4. Suedia, Olanda, Franța, Danemarca și Austria (188 de țări)
5. Irlanda și Portugalia (187 de țări)

O surpriză o reprezintă absența Marii Britanii și a Statelor Unite din fruntea clasamentului, arătând că pașapoartele lor nu mai sunt la fel de puternice ca în trecut. Cele două țări împart locul 6 cu Elveția, Norvegia, Noua Zeelandă și Belgia după ce în urmă cu doar 8 ani dominau categoric lista.

Nu există un singur motiv clar pentru declinul înregistrat de pașapoartele americane și britanice însă o posibilă explicație ar putea ține de măsurile de retorsiune luate de țările vizate de politicile anti-imigrație adoptate la Washington și Londra în ultimii ani.

Asta înseamnă că țările din Uniunea Europeană și-au consolidat locurile fruntașe, în detrimentul SUA și al Marii Britanii în timp ce Japonia și-a menținut poziția de lider mondial în domeniu, deși anul acesta țării nipone i s-a alăturat și Singapore pe prima poziție.

România (174 de țări) se află pe poziția nr. 16 (174 de țări), alături de Monaco și Chile.

Există și câteva țări ai căror cetățeni pot călători fără pașaport în mai puțin de 40 de state: Coreea de Nord, Nepal, Somalia, Yemen, Pakistan, Siria, Irak și Afganistan, care încheie lista.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău