Care sunt produsele cel mai des contrafăcute reținute la vamă
-
23 Iunie 2014 15:24
Încă multe instituții, inclusiv publice, utilizează softuri de calculatoare piratate, dar volumul acestora nu poate fi, deocamdată calculat, a subliniat directorul General al AGEPI, Lilia Bolocan.
Produsele cel mai des contrafăcute reținute la vamă sunt telefoanele mobile, semnele auto și produsele de parfumerie și cosmetice, iar țările de origine sunt Ucraina, Turcia și China, arată raportul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală privind respectarea drepturilor de autor pentru anul 2013.
Totodată, programele pentru calculator rămân a fi piratate în cea mai mare parte a cazurilor, iar una dintre probleme în protejarea drepturilor de autor ține de interesul scăzut al titularilor.
Procuratura a intentat, anul trecut, 10 dosare penale pentru încălcarea drepturilor de autor, dintre care doar 3 au ajuns în instanță, cu o sumă totală a prejudiciilor de 50 de milioane de lei. Numărul dosarelor ar fi putut fi mai mare, dar problema este lipsa titularilor drepturilor de autor din Republica Moldova, a subliniat Veaceslav Soltan, șeful Secției tehnologii informaționale și investigații ale infracțiunilor în domeniul informaticii de la Procuratura Generală.
Încă multe instituții, inclusiv publice, utilizează softuri de calculatoare piratate, dar volumul acestora nu poate fi, deocamdată calculat, a subliniat directorul General al AGEPI, Lilia Bolocan.
Ministerul Afacerilor Interne a intentat anul trecut 143 de dosare contravenționale și 18 penale pentru încălcarea drepturilor de autor. Au fost aplicate amenzi de peste 350 de mii de lei, ceea ce reprezintă 10 la sută din valoarea bunurilor contrafăcute și confiscate.
Raportul AGEPI mai arată că pirateria afectează atât consumatorii, mai ales când sunt contrafăcute produsele alimentare, farmaceutice sau piese de schimb pentru mașini, dar are și un impact negativ asupra economiei, pentru că influențează piața muncii, scade investițiile străine și diminuează concurența.