Care sunt partidele care vor beneficia de cei mai mulți bani din bugetul de stat și cele care vor primi cele mai mici sume

  • 18 Ianuarie 2022 15:48
Care sunt partidele care vor beneficia de cei mai mulți bani din bugetul de stat și cele care vor primi cele mai mici sume

Partidul Acțiune și Solidaritate va primi cele mai mari subvenții de la bugetul de stat în anul 2022, datorită rezultatelor pe care le-a obținut la ultimele trei scrutine. Astfel, în acest an, PAS va primi peste 15,7 milioane de lei (față de 6,7 milioane de lei în 2021), ceea ce reprezintă peste 37% din subvențiile totale de la bugetul de stat prevăzute pentru finanțarea partidelor politice.

Partidul Socialiștilor va primi 8,4 milioane de lei, fiind urmat de Partidul Democrat - 4 milioane, formațiunea Partidul Nostru și Platforma Demnitate și Adevăr - câte aproximativ 2,8 milioane de lei fiecare, Partidul Comuniștilor - două milioane, Partidul Liberal Democrat - 1,1 milioane. Cei mai puțini bani vor fi alocați Partidului Noua Opțiune Istociă - aproape 1,7 mii de lei.

Partidul Șor, căruia i-ar reveni aproape trei milioane de lei nu va primi subvenții de la stat din cauza abaterilor constatate anterior, iar în cazul Partidului Liberal, Partidului Politic Noi și Partidului Oamenilor Muncii, subvenția a fost suspendată pentru o perioadă de șase luni. Partidul Acasă Construim Europa nu va primi 30.000 de lei din subvenția pentru 2022, iar Partidul Popular - 12.000 de lei.

În total, partidele politice din Republica Moldova vor primi 42 de milioane de lei de la bugetul de stat în anul 2022, cu aproximativ opt milioane de lei mai mult decât anul precedent. Subvențiile de la stat urmează a fi repartizate proporțional cu rezultatele obținute de formațiuni la alegerile locale generale din 2019, la prezidențialele din 2020 și la alegerile parlamentare anticipate din 2021. De asemenea, partidele vor beneficia de subvenții și în funcție de numărul de femei și de tineri aleși efectiv. Banii sunt alocați în sume egale lunare Amintim că partidele politice primesc subvenții de la stat începând cu anul 2016. Pentru finanțarea acestora sunt alocate până la 0,2% din veniturile la bugetul de stat, iar în acest an cota procentuală este de 0,1%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău