Care sunt acțiunile de consolidare a sistemului bancar din Republica Moldova

  • 08 Februarie 2016 18:43
Care sunt acțiunile de consolidare a sistemului bancar din Republica Moldova

Întărirea independenței Băncii Naționale, astfel încât deciziile sale să nu poată fi blocate de către instanțe judecătorești, aplicarea unui sistem mai dur de supraveghere și control al activității bancare, posibilitatea tragerii la răspundere a acționarilor, acordarea de amenzi în cazul unor acțiuni prejudicioase ale unor instituții bancare,  blocarea activităților…

Întărirea independenței Băncii Naționale, astfel încât deciziile sale să nu poată fi blocate de către instanțe judecătorești, aplicarea unui sistem mai dur de supraveghere și control al activității bancare, posibilitatea tragerii la răspundere a acționarilor, acordarea de amenzi în cazul unor acțiuni prejudicioase ale unor instituții bancare,  blocarea activităților de orice fel între băncile comerciale cu instituții și companii dubioase - sunt câteva dintre acțiunile incluse în planul de consolidare a sistemului bancar național elaborat de experții de la Expert Grup și dat publicități astăzi.

În opinia economiștilor de la Expert Grup, o serie de factori de ordin legislativ, dar  și instituțional, cum ar fi independența redusă a Băncii Naționale, instrumentarul insuficient de supraveghere a activității bancare și calitatea acestor acțiuni, transparența scăzută a acționarilor băncilor, pârghiile prea slabe de responsabilizare a acționarilor,  au făcut posibilă delapidarea a 12 la sută din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, cunoscută ca furtul miliardului, dar și falimentarea a trei bănci comerciale. Directorul Executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor.

”Prima problemă ține de independența scăzută a BNM, care este expusă la influența unor grupuri cu interese politice sau private. Orice decizie a Băncii Naționale poate fi practic blocată prin intermediul instanțelor judecătorești. Al doilea factor ține de instrumentarul insuficient de monitorizare și supraveghere bancară. A făcut posibil ca mai multe bănci să acumuleze să acumuleze expuneri excesiv de mari față de companii afiliate între ele cu profil financiar dubios. Al treilea factor ține de transparența scăzută a beneficiarilor financiari a acțiunilor bancare care a făcut imposibilă tragerea la răspundere acestora. Este greu să tragi la răspundere acționarii pe care nu îi cunoști”, a declarat Adrian Lupușor.

În condițiile neîndeplinirii măsurilor pentru a schimba aceste lacune legislative și instituționale, riscurile producerii unor tranzacții frauduloase și interacțiuni bancare cu companii offshore  se mențin, avertizează experții.

Pe fundalul neîncrederii în sistemul bancar, va continua tendința de retragere a depozitelor din bănci, iar ca urmare a condițiilor economice dificile, activitățile de creditare și calitatea creditelor vor avea de asemenea de suferit.

Expertul economic Alexandru Fală a subliniat câteva evoluții în domeniul financiar caracteristice anului 2015 și care vor continua și în acest an

”Populația, din ce în ce mai greu decide să-și plaseze economiile în bănci, atât în lei cât și în valută. Descreșterea activității de creditare este o altă caracteristică. În condiții economice mai grele și în contextul unei politici monetare mai dure, evident  activitatea de creditare se va diminua. Băncile au nevoie mai mare de lichidități și sunt nevoite să le procure de la Banca Centrală”, a declarat Alexandru Fală.

Amintim că în toamna anului 2014 în urma unor tranzacții frauduloase prin intermediul a trei bănci comerciale, aflate în prezent în proces de lichidare, cel puțin un miliard din sistemul bancar național  fost delapidat. Ca măsură de protecție, Banca Națională a intervenit prin injectarea a aproape 15 miliarde de lei în sistemul bancar, acțiune care potrivit experților, a contribuit direct la devalorizarea rapidă a monedei naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău