Care este opinia Comisiei de la Veneția pe marginea legii privind modificarea Legii procuraturii, adoptate în septembrie 2019

  • 10 Decembrie 2019 08:01
Care este opinia Comisiei de la Veneția pe marginea legii privind modificarea Legii procuraturii, adoptate în septembrie 2019

Comisia de la Veneția a publicat opinia scurtă adoptată în baza solicitării Curții Constituționale de la Chișinău, pe marginea legii privind modificarea Legii procuraturii, adoptate în septembrie 2019.

Astfel, Comisia constată că standardele europene permit ca alte organe sa coopereze cu CSP și să aibă un rol în alegerea Procurorului General, însă o parte substanțială a deciziei trebuie sa fie a Consiliului, după cum a explicat pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate.

Un organ implicat în procesul de selecție a candidaților pentru pozițiile de procurori poate fi constituțional, dacă acesta nu uzurpează puterea decizională a CSP, se mai arată în opinia Comisiei de la Veneția. Iar intervenția legislatorului în timpul unei proceduri în desfășurarea, cu referire la sistarea procesului de selecție care era desfășurat de CSP, poate fi justificat dacă procedura este ineficientă, injustă sau ar putea duce la excluderea unor candidați sau includerea altora, în baza unor temeiuri dubioase, mai explică Olesea Stamate.

Totodată, este la discreția Curții Constituționale moldovenești să decidă în final dacă legea este sau nu constituțională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău