Care este opinia Comisiei de la Veneția cu privire la modificare a Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale

  • 20 August 2020 07:55
Care este opinia Comisiei de la Veneția cu privire la modificare a Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale

Comisia de la Veneția și-au făcut publică opinia urgentă cu privire la proiectul nr. 263 de modificare a Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale.

În Avizul redactat împreună cu OSCE/ODIHR și publicat luni, 19 august, pe site-ul comisiei de la Veneția se menționează că o parte dintre schimbările propuse sunt tehnice și ar fi putut fi aplicate la alegerile prezidențiale, dacă ar fi fost adoptate până la începutul perioadei electorale.

Precizăm că potrivit programului calendaristic aprobat recent de Comisia Electorală Centrală perioada electorală pentru alegerile prezidențiale începe la data de 25 august 2020.

În aviz sunt salutate amendamentele menite să clarifice definiția ”campaniei electorale”, a calendarului campaniei pentru turul doi de scrutin, dar și dispozițiile suplimentare care să prevină utilizarea incorectă a resurselor administrative.

Totodată, OSCE, ODIHR și Comisia de la Veneția au făcut recomandări ca restricțiile privind libertatea de exprimare să fie redactate în conformitate cu legislația internațională, accesul observatorilor să fie posibil la toate etapele  procesului electoral, iar sancțiunile prevăzute pentru observatori și mass-media să respecte principiile proporționalității și egalității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău