Care este cea mai ridicată temperatură pe care o poate suporta corpul uman?

  • 02 August 14:21
Care este cea mai ridicată temperatură pe care o poate suporta corpul uman?

Într-o perioadă în care temperaturile ajung zilnic la pragul caniculei, iar meteorologii anunță pe bandă rulantă coduri din ce în ce mai „colorate”, ne punem în mod letigim întrebarea cât mai rezistăm și care este este temperatura maximă pe care corpul uman o poate suporta. Întrebarea are mai multe răspunsuri, iar specialiștii spun că temperatura depinde extrem de mult de umiditate, transmite DIGI24.ro.

Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman

Potrivit sursei citate, Odată cu schimbările climatice care determină creșterea temperaturilor pe tot globul, căldura extremă devine o amenințare tot mai mare pentru sănătate. Corpul uman este rezistent, dar are și el limitele lui. Deci, care este cea mai înaltă temperatură pe care o pot suporta oamenii?

Răspunsul pe scurt este acesta: la o temperatură a becului umed de 35 grade Celsius, potrivit Live Science, care citează un studiu realizat în 2020 și publicat în revista Science Advances. Temperatura becului umed nu este aceeași cu temperatura aerului anunțată de meteorologi sau indicată de aplicațiile mobile. Temperatura unui bec umed este măsurată de un termometru acoperit cu o cârpă îmbibată cu apă și ia în considerare atât căldura, cât și umiditatea. Acesta din urmă este importantă, pentru că atunci când în aer este mai multă apă, transpirația se evaporă de pe corp mai greu, iar temperatura corpului va rămâne ridicată - deci nu se va „răcori”.

Dacă umiditatea este scăzută, dar temperatura este ridicată sau invers, temperatura becului umed probabil nu se va apropia de punctul în care corpul uman cedează, afirmă Colin Raymond, cercetători la Jet Propulsion Laboratory al NASA, care studiază căldura extremă. Dar când atât umiditatea, cât și temperatura sunt foarte ridicate, temperatura becului umed se poate ridica la niveluri periculoase. De exemplu, atunci când temperatura aerului este de 46,1 grade Celsius și umiditatea este de 30%, temperatura becului umed este aproximativ 30,5 de grade Celsius. Dar când temperatura aerului este de 38,9 grade Celsius și umiditatea este de 77%, temperatura becului umed va fi de 35 de grade Celsius.

Ce ce nu supraviețuiesc oamenii la temperaturi și umiditate ridicate

Motivul pentru care oamenii nu pot supraviețui la căldură și umiditate ridicate este că nu își mai pot regla temperatura internă. „Dacă temperatura becului umed crește peste temperatura corpului uman, încă poți transpira, însă corpul nu se va răcori până la temperatura la care poate funcționa normal”, a spus Raymond pentru Live Science.

La 40 de grade Celsius corpul devine hipertermic, iar asta poate duce la simptome precum puls rapid, modificare a stării mentale, lipsa transpirației, leșin și comă, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA.

Cu toate acestea, o temperatură a becului de 35 de grade Celsius nu va cauza imediat moartea, corpul cedând după aproximativ 3 ore, a spus Raymond. De asemenea, el a mai spus că nu există o modalitate de a confirma că 35 de grade Celsius este temperatura exactă a becului umed la care noi nu mai putem supraviețui, din motive evidente. Raymond, însă, a estimat că cifra este cuprinsă între 34 și 36,5 de grade Celsius.

Deși nimeni nu poate trăi la o temperatură a becului umed mai mare de aproximativ 35 de grade, temperaturile mai scăzute pot fi, de asemenea, mortale. Exercițiile fizice și expunerea la lumina directă a soarelui duc la supraîncălzire. Persoanele în vârstă sau cu anumite afecțiuni cum ar fi obezitatea, persoanele care iau antipsihotice, nu își pot regla temperatura, așa că sunt mai vulnerabile în fața căldurii. Acesta este motivul pentru care unii oameni mor chiar și la temperaturi mai scăzute de 35 de grade.

Din fericire, aerul condiționat poate salva oamenii de căldură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
10
Wed
10
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău