Care brad este cel mai ecologic, explică experții unei asociații de mediu
-
15 Decembrie 17:35
Care brad este cel mai ecologic? Artificial sau natural? Tăiat sau în ghiveci? Sunt întrebările pe care și le pun mai mulți oameni în apropierea sărbătorilor de iarnă.
Experții Asociației Ecologiste „EcoVisio” au un răspuns: cel mai ecologic, cel mai bun pom de Crăciun e acela care „crește în natură și ne bucură 365 zile din an, nu doar de sărbători”, transmite MOLDPRES.
Brad în ghiveci
În ultimul timp tot mai populari sunt brazii în ghiveci, mulți oameni aleg această opțiune ca fiind cea mai eco, din motiv că după sărbători copacul continuă să trăiască și poate fi plantat în sol. Bradul în ghiveci costă mai mult, dar merită, susține „EcoVisio”.
Cu părere de rău, deseori nu e chiar așa. Brazii în ghiveciuri pot să se usuce după ce sunt plantați sau chiar în timp ce încă sunt în casă. Care este cauza?
„În primul rând, pe timp de iarnă brazii n-au ce căuta la cald. Pentru ei, căldura din încăpere semnalizează sosirea primăverii, astfel copacul se activează și se pornește să crească, pierzându-și puterile. Aerul uscat, schimbul prea drastic de temperaturi (de la rece la cald și invers) la fel sunt dușmanii pentru acești pomi de Crăciun. De asemenea, în cele mai multe cazuri, arborii nu-s crescuți din start în ghiveci, dar cresc în sol și sunt scoși de acolo și băgați în ghiveci înainte de sărbători. În așa mod, inevitabil se pierde o parte din rădăcini, copacul este stresat și poate să piară chiar dacă este îngrijit cum trebuie”, estimează sursa citată.
Toți acești factori scad șansele copacului să se prindă atunci când el ajunge, până la urmă, în pământ. Brăduții și așa se prind destul de greu și sunt sensibili, chiar și dacă n-au trecut prin experiența sărbătorilor, aceștia uneori pot să se usuce chiar și în al doilea an după plantare.
„Unele conifere - de exemplu, bradul canadian ”conica” - sunt crescute în ghivece, așa că se simt mai bine în ele, însă deseori mărimea ghiveciului e prea mică, iar substratul din el se usucă repede, așa că fiți cu ochii în patru la copăcelul vostru, poate chiar îl plantați într-un ghiveci mai mare (de sărbători - ulterior ar fi bine și el să ajungă în natură)”, menționează „EcoVisio”.
Consumatorii sunt îndemnați să fie conștienți asupra acestor aspecte atunci când se decide procurarea unui copac în ghiveci - și să i se ofere atenție specială pe tot parcursul interacțiunii. Pe internet sunt multe recomandări cum se îngrijește un brad în ghiveci, despre păstrare, udare, stropire și, până la urmă, plantare.
Recomandarea este ca pomii de Crăciun să fie procurați doar de la persoane de încredere, care fac tot posibilul și din partea lor ca bradul să trăiască și pot să ofere sfaturi prețioase și utile. În așa cazuri, prețul chiar este justificat.
Brad tăiat
Deși acum mulți consideră barbar să alegi un brad natural tăiat, deoarece se contribuie la tăierea a milioane de conifere în întreaga lume, din câteva puncte de vedere, această opțiune este mai bună decât copacul artificial, sau brăduțul în ghiveci. În cele mai multe cazuri, brazii naturali nu provin din „defrișări”, ci sunt crescuți special cu scopul de a fi tăiați și folosiți în calitate de pom de Crăciun. Posibil, cea mai mare problemă cu brazii tăiați e anume aspectul moral - dacă accepți sau nu că pentru sărbătoare să fie tăiat un copac. Un compromis ar fi să fie procurate doar câteva crengi, cu care să fie decorată locuința.
Brad artificial
S-ar putea să fie o soluție bună dacă nu se dorește chinuirea arborilor vii. Însă, important de știut că brazii artificiali nu sunt biodegradabil și nu se reciclează. Astfel, bradul artificial merită să fie cumpărat doar dacă este calitativ și va fi folosit cel puțin zece ani. Or, lipsa mirosului natural poate fi compensat prin utilizarea uleiurilor esențiale.
Pom de Crăciun creativ sau un altfel de brad
Ca să nu-ți bați capul cu alegerea printre pomii naturali sau artificiali, mai este o opțiune - pomul de Crăciun creativ, creat cu mâinile proprii împreună cu cei dragi. Se poate face un brad din ce este la îndemână: ramuri de copac, o scară, cărți, hârtie craft, bijuterii, fructe uscate etc. În așa mod, se reduce maxim impactul ecologic al sărbătorii, care devine cât se poate de personalizată.
„Important: încearcă să folosești lucrurile pe care deja le ai prin casă și să nu faci gunoi care nu se reciclează (plastic de unică folosință, sclipici etc)”, rezumă EcoVisio.