Care ar fi efectele economice și sociale a vacanței de nouă zile pentru bugetari (Mold-street)
-
17 August 2018 18:48
Inițiativa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) de a oferi o vacanță de nouă zile pentru bugetari, la sfârșitul lunii august, a generat numeroase controverse, fiind criticată atât de o parte a sindicatelor, cât și de patronate, precum și de opoziția pro-europeană, care spune că propunerea ar avea și un subtext politic și preelectoral.
Conform documentului, citat de mold-street, salariații ar urma să stea acasă, pe lângă Ziua Independenței și Ziua Limbii Române, și în zilele de 28, 29 și 30 august. Acestea vor fi recuperate în zilele de sâmbătă, 8 și 29 septembrie și 27 octombrie.
Ministerul a motivat propunerea prin faptul că zilele 27 și 31 august sunt zile de sărbătoare nelucrătoare, de aceea „se consideră oportun ca în acest an bugetarii să aibă nouă zile de odihnă, din 25 august și până pe 2 septembrie”.
"Propunerea de modificare a graficului de muncă se conformează prevederilor art.111 alin.(5) din Codul Muncii, potrivit căruia Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare", își justifică inițiativa Ministerul.
Inițiativa care ar fi fost elaborată la solicitarea Confederației Naționale a Sindicatelor nu este însă susținută de toate sindicatele.
Doar două sindicate au fost împotriva acestei inițiative. Acestea sunt Federația Sindicală a Educației și Științei și Federația Sindicală din Energetică.
Pe de altă parte Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, își exprimă deschis dezacordul cu această inițiativă și susține într-o adresare că, "pentru angajații din domeniul educației, sfârșitul lunii august este foarte important în vederea pregătirii către noul an de studii".
Organizații din domeniul afacerilor din țară, de asemenea, s-au adresat Guvernului cu solicitarea de a respinge acest proiect de hotărâre.
De exemplu Asociația Patronală „Camera de Comerț Americană din Moldova” (AmCham Moldova), semnalează "îngrijorarea mediului de afaceri față de lipsa de previzibilitate, riscurile perturbării activității și impunerii unor costuri operaționale disproporționate asupra întreprinderilor, dar și costuri sociale care ar putea fi generate prin declararea zilelor suplimentare de odihnă în luna august 2018".
- Costuri de retribuire suplimentară a forței de muncă pentru întreprinderile care nu își vor putea suspenda activitatea în perioada 27-31 august, în particular din sfera producerii, sectorul bancar, prestatorii de servicii poștale și transport, unitățile de comerț cu amănuntul de profil alimentar, etc.;
- Costuri determinate de reorganizarea proceselor interne, amânarea activităților și tranzacțiilor planificate, inclusiv penalități și prejudicii de natură contractuală pentru neexecutarea în termen a obligațiilor;
- Prejudicii generate de întreruperea activităților comerciale care depind de prestarea în regim normal a serviciilor publice.
Sume concrete al pierderilor ce ar putea fi suportate nu sunt însă prezentate, dar datele oficiale relevă că doar veniturile bugetare zilnice sunt de peste 136 milioane lei, care din cauza vacanței vor fi încasate mai târziu sau deloc.
Potrivit Amcham la acestea se adaugă și o serie de costuri sociale.
Productivitate mai scăzută semnifică pierderi de milioane lei pentru economia și așa firavă a Moldovei.
De asemenea, măsura va genera imposibilitatea cetățenilor de a beneficia de servicii publice în zilele declarate nelucrătoare.
De notat că Guvernul ar putea să nu accepte vacanța de nouă zile. Decizia cu privire la susținerea sau respingerea acestui proiect de hotărâre va fi luată, cel mai probabil, la ședința de săptămâna viitoare a cabinetului de miniștri.
Sursa: mold-street.com